Christine (1983)

  I stålet på Arnie Cunninghams nye bil gemmer der sig overnaturlige kræfter, der ikke har tænkt sig at lade noget ske imod egen vilje.


  EFFEKTIVT KING-GYS

  Så er en af Stephen Kings mange gyserromaner igen udsat for filmmediets kærlige behandling. Og i tilfældet "Christine" er behandlingen faktisk overraskende kærlig.

  Hårrejsende uhygge
  I instruktør John Carpenters hænder forbliver meget af den hårrejsende uhygge i romanforlægget intakt, og Carpenter har en unik sans for at frembringe uhygge og dermed gåsehud på baggrund af grundlæggende utroværdige begivenheder.

  Potent motor
  Stemningen i Stephen Kings roman er opslugende. I filmen fascineres man mere af billedet og lyden som helhed: fokuseringen, kameraindstillingerne- og bevægelserne, lyssætningen, lyden af den potente og dødbringende motor fra den jernhårde hovedperson. Skolens nørd, Arnie Cunningham, har længe været mobbet. Han har dog et godt venskab med Dennis, der støtter ham i skolen og fritiden.

  Et gammelt billig
  En dag falder Arnie for et gammelt lig af en bil, der holder parkeret hos en gammel tosse. Arnie køber bilen, parkerer den på et gør-det-selv-værksted og sætter bilen fuldstændig i stand. Arnie lukker sig aldeles inde i sig selv, arbejder kun med bilen. Det er helt tydeligt, at bilen påvirker ham: han er ved at forvandle sig og blive en helt anden.

  Overnaturlige kræfter
  Bilen med navnet "Christine" er nemlig ikke nogen helt almindelig bil. Det er en bil med overnaturlige kræfter, og så skal man passe godt på, når man er kommet for tæt på Arnie..

  Flot visuel håndtering
  Det lyder umiddelbart langt ude - og det er et stykke fra virkeligheden. Men både bogen og i nogen grad også filmen rummer altså et gys ud over det sædvanlige. Filmen husker man for Carpenters visuelle håndtering og den potente motor.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1983, USA, Gyser, Fantasi, Teenagere, 106 min.

  Dansk titel: Christine
  Instr: John Carpenter Prod: Richard Kobritz Manus: Bill Phillips Baseret på: roman af Stephen King Foto: Donald M. Morgan Klip: Marion Rothman Mus: John Carpenter, Alan Howarth