Modern Times (1936)

  På en stor fabrik resulterer de automatiserede håndbevægelser i en arbejders nervøse sammenbrud, og nu starter tilværelsen i den store verden.


  CHAPLINS SIDSTE STUMFILM

  Alle tiders mest elskede og beundrede komiker kreerede sin sidste stumfilm så sent som i 1936. Dette i en genial og fin parodi på det moderne industrisamfund og dets automatiserede tendenser.

  Møtriksstramninger
  Chaplin spiller en fabriksarbejder, der står ved samlebåndet og strammer møtrikker i en hæsblæsende fart. Misser han bare én enkelt stramning, må han indhente det forsømte med dobbelt hastighed.

  En tur i maskineriet
  Det ender galt, og efter en tur igennem maskineriet (i en af Chaplins udødelige scener) har den lille fabriksarbejder fået pip i låget og saboterer fabrikken, inden han bliver hentet af den blå vogn.

  Hvileløst vandrende
  Da han siden bliver udskrevet fra psykiatrisk afdeling, genindtager han tidligere tiders rolle som vagabonden med det store hjerte: han vil hellere sidde i fængsel for noget, han ikke har gjort end vandre hvileløst rundt i gaderne.

  Chaplins perfekte timing
  "Modern Times" rummer mange af Chaplins mest elskede og populære scener: det er humor af høj klasse, og de grove parodier går rent ind, fordi timingen og alle tekniske detaljer sidder lige, hvor de skal.

  Lydeffekter i stumfilm
  Selvom filmen er en stumfilm, indeholder den forskellige lydeffekter, og man hører faktisk - for første gang på film - Chaplins egen stemme, da han synger en volapyksang som den dansende tjener.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1936, USA, Komedie, Drama, 85 min.

  Dansk titel: Moderne tider
  Instr: Charles Chaplin Prod: Charles Chaplin Manus: Charles Chaplin Foto: Roland Totheroh, Ira Morgan Mus: Charles Chaplin
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation