Five Miles Out (2009)

  Pigen Cass er på ferie i smukke britiske landskaber, lidt på afstand af sin uhelbredeligt syge søster på hospitalet.


  BILLEDSKØNNE KYSTER

  Før britiske Andrew Haigh for alvor sprang ud som instruktør med spillefilmssucceerne Weekend (2011) og 45 Years (2015) havde han i en årrække arbejdet med kortfilm og som filmklipper.

  Sværmerisk historie
  "Five Miles Out" fortæller på 18 minutter den lille og temmelig sværmeriske historie om pigen Cass, der er på ferie i smukke britiske landskaber, lidt på afstand af sin uhelbredeligt syge søster på hospitalet.

  Billedskønne kyster
  Langt ude på landet, hvor bølgerne slår mod billedskønne New Yorkshire-kyster, møder Cass en svømmeglad dreng, der har planer om en dumdristig solosvømmetur i en grotte før tidevandets komme. Cass kan bare se til, mens drengen forsvinder ind i mørket.

  Stemninger & mystik
  Andrew Haigh udnytter dygtigt kortfilmformens rammer med sin filmatisering af Sarah Tierneys novelle. Historien bliver aldrig fuldt udfoldet kausal, snarere er filmen baseret på stemninger, natur og mystik.

  Smuk fotografering
  Her spiller særligt Mátyás Erdélys fotografering en central rolle. I hvert fald er det primært de rå kystlandskabers skønhed, der hæfter sig på nethinden – og i mindre grad begivenhederne, som de udspiller sig mellem dreng, pige og fastlandsbekymringer.

  Fortælleteknisk intensitet
  "Five Miles Out" og dens æteriske mystik havde stået stærkere uden James Edward Barkers originalmusik, men særligt når den udelades fornemmer man noget af den fortælletekniske intensitet, der kommer til at kendetegne Andrew Haigh i hans spillefilm.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2009, Storbritannien, Drama, Coming of Age, Børn på film, 18 min.

  Dansk titel: Five Miles Out
  Instr: Andrew Haigh Prod: Tristan Goligher Manus: Andrew Haigh Baseret på: novelle af Sarah Tierney Foto: Mátyás Erdély Klip: Lea Morement Mus: James Edward Barker
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation