Katyn (2007)

  Umiddelbart efter nazisternes invasion af Polen under 2. verdenskrig, deporteres polske officerer af russerne og henrettes.


  DEN TAMME PERFEKTION

  Den 83-årige polske veteraninstruktør Andrzej Wajda har lavet en lang række film om Polen under den tyske besættelse og dette er hans seneste storværk om emnet.

  Strømlinet
  Der er tale om en strømlinet og fotografisk perfektionistisk produktion, der nærmest konstant har et kamera i bevægelse, en brummende underlægningsmusik og en knivskarp fokus på sine personer.
   

  Intet overladt til fantasien

  Så at sige er intet overladt til fantasien: Wajda serverer historien på et poleret sølvfad - helt og holdent ud fra den klassisk tænkende filmskole, hvor en film er hvad kameraet ser og ikke tilskueren.

   

  Havnet i en massegrav
  Katynskoven var stedet, hvortil store horder af polske officerer og soldater blev bragt af den russiske hær og siden henrettet med et skud i nakken. Filmen følger officeren Andrzej og primært hans kone og lille datter, der fortvivlede venter ham hjem men må erfare, at han er en blandt mange, der er havnet i en massegrav.

  Brutalt sentimentalt
  Hele affæren er brutalt sentimentalt grebet an. Ingen stemning eller begivenhed i filmen er overladt til fantasien, idet alt fortælles alene ud af filmens indpakning. Derfor bliver det ikke alene åleglat at være vidne til Wajdas to timer lange film, det bliver også kedsommeligt, og der er kun den på forhånd givne udvikling at følge med i.

  Skuespil på det jævne
  Skuespillet er mildt sagt på det jævne, og scenografien er en sprødt flad blanding af lidt sårede spredt ud over en kirkegård og støvede uniformer. Pendereckis musik er - ladt alene - temmelig original. Særligt hovedtemaet. Men instruktørens heftige brug af den som stemningstapet er den rene voldtægt.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  2007, Polen, Krigsdrama, Historie, Børn på film, 121 min.

  Dansk titel: Katyn
  Instr: Andrzej Wajda Prod: Michal Kwiecinski Manus: Przemyslaw Nowakowski, Wladyslaw Pasikowski, Andrzej Wajda Foto: Pawel Edelman Klip: Milenia Fiedler, Rafal Listopad Mus: Krzysztof Penderecki
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film