Welcome (2009)

  Blandt en gruppe flygtninge ankommer en 17-årig kurdisk iraker til den franske havneby Calais. Hans største ønske er komme til London, hvor kæresten venter.


  KØLIG VELKOMST

  Den statslige hjertevarme, når det kommer til flygtninge, er til at overse, og dette er en væsentlig kommentar ved Philippe Loirets drama, "Welcome".

  Filmens kritiske syn på den måde, Frankrig håndterer sine illegale flygtninge på, skabte en del debat, bl.a. mente de ansvarlige politikere ikke helt, det forholdt sig så slemt i virkeligheden.

  Evigtgyldigt og aktuelt
  Udefra betragtet er "Welcome" nu en meget fredelig og underfundig lille film om næstekærlighed og opofrelse: et både evigtgyldigt og aktuelt tema.

  17-årige Bilal er netop blevet taget i et forsøg på at krydse grænsen til Storbritannien. Han har tilbagelagt mange kilometer fra det krigshærgede Irak og mangler kun det sidste stykke til London for at kunne genforenes med sin kæreste.

  Men nu er han strandet i den nordfranske havneby, Calais, hvorfra det er svært at se mulighederne for en hurtig smuttur til London.

  Da Bilal opdager, at man kan se Storbritannien på den anden side af kanalen, beslutter han sig dog straks for at lære at svømme, og han henvender sig til den noget tilknappede svømmetræner i den lokale hal.

  Svømmetræneren vil gerne hjælpe Bilal, og han hjælper ham også ud over svømningen, selv om regeringen har udmeldt, at de slår hårdt ned på folk, der hjælper de illegale flygtninge.

  Bilals dedikerede svømmetræning er en tydelig indikation på, at han virkelig vil forsøge at svømme tværs over kanalen, og hvad skal egentlig kunne stoppe ham?

  Intense øjeblikke
  Filmen har sine øjeblikke af højdramatisk intensitet, særligt når Bilal gør forsøg på at gemme sig i en lastbil med en plastikpose over hovedet.

  Det er imidlertid først og fremmest i det umage venskab mellem Bilal og svømmetræneren, at filmen for alvor træder i karakter.

  Stor indlevelse
  Hér er der en god portion indlevelse til at indramme det noget flyvske manuskript, der desværre stikker i for mange retninger til rigtigt at fastholde intensiteten.

  Det synes nogenlunde sandsynligt, at svømmetræneren søger en menneskekærlig adspredelse gennem den fortabte kurdiske teenager.

  Varm luft
  Til gengæld forivrer historien sig udi alt for dramatisk hurtighed i forbindelse med knægtens kanal-planer, så de heftige begivenheder omkring dette centrale handlingselement kommer ikke til at fungere som meget andet end varm luft.

  Forslået provinsdrømmer
  Stærkt skuespil, særligt fra Vincent Lindon, der rammer den forslåede provinsdrømmer på kornet.

  Orientalsk inspireret stemning
  Pænt befriet for generel underlægningsmusik. Dog er centrale scener ofte smurt i orientalsk inspireret stemning.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  2009, Frankrig, Drama, Teenagere, Sport, 110 min.

  Dansk titel: Welcome
  Instr: Philippe Lioret Prod: Christophe Rossignon Manus: Philippe Lioret, Emmanuel Courcol, Olivier Adam Foto: Laurent Dailland Klip: Andrea Sedlácková Mus: Nicola Piovani
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN - Prize of Ecumenical Jury
  • BERLIN - Label Europa Cinemas