American Pie (1999)

    En gruppe liderlige unge mænd beslutter sig for at få deres seksuelle debut inden udgangen af skoleåret - for enhver pris.


    AT KOMME I EN TÆRTE

    Sammenhængende film:

    American Pie (1999)
    American Pie 2 (2001)

    Et rimelig vellykket forsøg på at skildre den svære ungdoms seksuelle sværmeri humoristisk og uhøjtideligt. Amerikanerne kan godt ind imellem levere komedier, hvor fordommene er lagt lidt til side, så humoren kan få frit løb, og "American Pie" var blandt de bedste senhalvfemserbud fra Hollywood på ucensureret "seksualundervisning".

    Sex-strategier
    En gruppe gymnasieknægte er dybt frustrerede over, at de endnu ikke har været i kanen med en kvinde. De taler ikke om andet end sex og om kvindekønnet i detaljer, men endnu må de altså bære den frygtelige last at være jomfruer.

    En svær omstilling
    Men nu må det være nok! De fire knægte aftaler, at de inden afdansningsballet skal have taget mødommen - koste hvad det vil. Det kræver selvsagt en del strategi og planlægning, og det kan være svært at score, hvis man ikke lige omstiller sig fra den direkte omgangstone i omklædningsrummet til kærlige, blide blikke og æggende gloser.

    Halvabet plathed
    Filmen har så absolut sine øjeblikke, der er morsomme i deres halvabede plathed. Men "American Pie" formår ikke at holde niveauet. Selvom skuespillet er pænt på det jævne, overtager klichéerne bag den vellykket humoristiske overflade, og man aner amerikansk belærende moraler bag et tiltagende krakelerende lag af "vovede" onani-scener.

    At komme i en tærte
    20-årige Jason Biggs fik sit helt store gennembrud i hovedrollen som den kejtede Jim, der i løbet af filmen bl.a. boller en tærte for at øve sig lidt på den ægte følelse af "kærlighed". Siden har han haft svært ved at markedsføre sig meget ud over "Pie"-rollen, der da også har fulgt en række efterfølgere med sig.

    Feteret i ungdomskredse
    Filmen blev meget feteret i ungdomskredse og nomineredes forudsigeligt nok i en lang række kategorier ved både MTV Movie Awards, Teen Choice Awards og Young Hollywood Awards, på sidstnævnte sågar honoreret med tre priser.



    Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024