4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Værelse 304
Skæbner mødes og flettes på mærkelige måder ind i hinanden på et hotel i København.
FORTÆNKT KONSTRUERET
Velkommen om bord på Birgitte Stærmoses spillefilmsdebut, "Værelse 304". Filmoplevelsen varer ca. 88 minutter. Undervejs vil der være mulighed for at løbe skrigende væk, udvis dog venligst diskretion.

Meget kompleks film
Det er i særklasse en meget kompleks film, Stærmose debuterer med. Her er ingen egentlig historie. Her er hverken spændingsopbygning- eller udladning.

Rigelig mystik
Hvad der til gengæld er mere end rigeligt af er mystik, gustne hentydninger, glidende overgange udi psyke, fortid og fremtid, lommefilosofisk multietnicitet, alt sammen skam-stoppet ned i en krukke af det fortænkt konstruerede.

På et københavnsk hotel foregår der mærkelige ting. Primært stærkt musikunderlagte sexseancer: utroskaben stortrives i al hemmelighed.

Men der er også mere uhyggelige begivenheder under opsejling: hvorfor har receptionisten blod på hænderne? Hvor kommer revolveren i det brugte vasketøj fra? Hvem er den mystiske mand, som opvaskerens kone er så bange for? Hvorfor boller de med tøjet på?

Kalejdoskopisk tilgang
Stærmose har en kalejdoskopisk tilgang til sit komplekse materiale, leveret af Danmarks manuskriptmand Nr. 1, Kim Fupz Aakeson.

Hæsblæsende musikunderlagt
I store, farvestærke og hæsblæsende musikunderlagte prismer kaster instruktøren det ene saftigt uforklarlige og mystificerende handlingselement oveni det andet.

Det har vi set før!
Og for at det ikke skal være løgn, gentager de enkelte delelementer i handlingsforløbene sig undervejs!! Hov, dén scene har vi set før.. Det dér har den underlige mand sagt før, blot set fra en anden vinkel..

Sus af drama
Violinerne bruser, sprødt manipulerede billeder sender sus af drama gennem de tæppeklædte hotelgange, og bag dørene kneppes der med et helt symfoniorkester.

Sammenbidte jappere
De fleste skuespillere japper sig sammenbidt gennem det nedbøjede stordrama, hvis grundstemning er i familie med den grumme mand fra syd.

Uden tekster er dette cirka, hvad man får ud af en replik: "Nå, Martin, schs ss yss mmh hms sy ssh hér?" Måske er det en vigtig brik i filmens mystificerede identitet, at vi heller ikke skal kunne forstå, hvad de siger?

Stærmoses bedrift
Egentlig forbløffende at det er muligt at forme et filmunivers så totalt uden både liv, puls, sjæl og udstråling. Men det er lykkedes Birgitte Stærmose nærmest til perfektion.

Læs også anmeldelsen af Stærmoses korte dokumentarfilm, Ønskebørn (2009)
Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Værelse 304

Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Værelse 304
Instr: Birgitte Stærmose Prod: Jesper Morthorst  Manus: Kim Fupz Aakeson  Foto: Igor Martinovic  Klip: Anne Østerud  Mus: Jocelyn Pook  
Medvirkende:
Mikael Birkkjær (Kasper)
Stine Stengade (Nina)
David Dencik (Martin)
Trine Dyrholm (Helene)
Magnus Krepper (Jonas)
Kristian Ibler (Bartender)
Jens Jørn Spottag (Mand)
Luan Jaha (Agim)
Ariadna Gil (Teresa)
Lourdes Faberes (Maid)
Mona C. Soliman (Maid)
Ksenija Marinkovic (Elira)
Ivo Gregurevic (Nebojsa)
Ana Risueño (Stewardesse)
Orhan Güner (Tyrker)
Leonarda Klasan (Barn)
Noa Nikolic (Barn)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.