Le temps qui reste (2005)

  En ung og smuk homoseksuel modefotograf får diagnosen uhelbredelig kræft og vælger at gå døden alene i møde de få måneder, han har tilbage at leve i.


  DØDENS ANSIGT

  Den franske instruktør François Ozon præsenterer her anden film i sin trilogi om sorg, efterfølger til Sous le sable (2000). Filmen er historien om den unge homoseksuelle modefotograf Romain (Melvil Poupaud), der en dag besvimer på arbejde og er overbevist om, at han har AIDS.

  Da diagnosen i stedet lyder på uhelbredelig kræft og i bedste fald få måneder tilbage at leve i, vælger Romain at holde det hemmeligt og - så vidt det er muligt - fortsætte som om intet var hændt.

  Den uundgåelige smerte
  Rejsen mod det uundgåeligt smertelige møde med døden bliver ensom for Romain, der har været vænnet til et liv omgivet af mennesker og glamour. Da han ikke orker at tage de store følelsesture med familie og venner, havner han i stedet i en slags ensom afklarethed med sin hårde skæbne.

  Filmen lykkes i mange henseender - og så alligevel ikke. Der er gået et stort potentiale tabt i François Ozons historie, og det er ærgerligt. Det er måden vi overhovedet kommer ind på hovedpersonen og hans skæbne, der er noget kejtet, og langt ind i filmen har man overhovedet ingen chance for at tage stilling til sine følelser: begivenhederne præsenteres overfladisk og forjaget, som en kulørt kastevind.

  At François Ozon alligevel har dybere tanker med sin historie er et håb, der lever i filmens begyndelse, og det kan man heldigvis konstatere, at han har. Det er omkring hovedpersonens stillingstagen til sin skæbne; hvor hans familie er henne i dette kaos; hvordan han forsøger at drage nogle konklusioner i sit korte liv, at filmen kommer igen og bliver både bevægende og nærværende.

  Nougat-konsistens-klichéer
  Der ligger en fantastisk film i skelettet til "Le temps qui reste", og man fornemmer i stærke perioder dette mesterværk, filmen kunne have været blevet. En række pinlige fejlskøn og unødvendige nougat-konsistens-klichéer besværliggør filmens følelsesmæssige gennemslagskraft (bl.a. en forfejlet skildring af det homoseksuelle miljø), men historien bliver stærk og dybt bevægende hen imod slutningen og som hele, når den dukker op igen i dagene efter.

  Melvin Poupaud lægger lidt tyndt ud men vokser overbevisende i hovedrollen. Ægtheden og smerten i hans ansigt og kropssprog nagler sig fast på nethinden, og Poupauds stærke spil er både filmens og dødens ansigt.

  Generelt vekslende birollespil, dog leverer Daniel Duval fint spil som Romains far.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2005, Frankrig, Psykologisk drama, LBGTQ+, 85 min.

  Dansk titel: Tid til afsked
  Instr: François Ozon Prod: Olivier Delbosc, Marc Missonnier Manus: Francois Ozon Foto: Jeanne Lapoirie Klip: Monica Coleman Mus: Arvo Pärt m.fl.