Le souffle au coeur (1971)

  En 14-årig dreng lever livet fuldt ud. Men livet som teenager er ikke altid let, og det kan være svært at kende grænserne.


  HJERTET PÅ RETTE STED

  Ærligt, modigt og med hjertet på rette sted kastede Louis Malle - mere end nogen anden fransk nybølgeinstruktør - sig ud i kontroversielle filmprojekter, der nok stødte det bedre borgerskab fra sig, men samtidig fik et stort publikum blandt folk med sans for det ærlige udtryk.
   

  Voksenlivet trykker

  "Le souffle au coeur" er historien om 14-årige Laurent, der begynder at mærke på egen krop, hvad det vil sige at være voksen. Dette er, som vi alle har oplevet, en smertefuld men samtidig også himmelsk tid, hvor følelserne får frit løb, og modtageligheden er enorm.
   

  En helt særlig moderbinding

  Laurent får sin første seksuelle oplevelse, da brødrene forærer ham en tur i kanen med en prostitueret; en oplevelse, de dog også selv ødelægger for broderen. Laurents hjerte banker dog i højere grad for moderen, og han er ved at gå ud af sit gode skind, da han opdager, at hun har en affære til en ung mand.

  Incestuøst tema
  Et incestuøst tema er under opsejling, da det bliver klart, at både mor og søn har hvileløse hjerter, der ønsker at smelte sammen i en verden, hvor de ikke kan finde ro.

  Vovede slagmarker
  Vi er altså på de vovede slagmarker, og her er det helt centralt, hvordan Louis Malle håndterer temaet. Snarere end at fremelske sensationen og tabuet, berøres de delikate tilnærmelser med subtil elegance og stor indsigt i menneskesindets mindre eksponerede mørkekamre.

  Langt ud i følelsesregistrene
  I håndteringen af tabuet kommer vi langt ud i følelsesregistrene, og hér trækker Malle på sine fremragende skuespilleres evne til at leve sig helt og aldeles ind i historien. Betagende jordnært fotograferet, men ind imellem generet af en tidstypisk støjende jazzmusik.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1971, Frankrig, Italien, Tyskland, Psykologisk drama, Coming of Age, Teenagere, 118 min.

  Dansk titel: Uroligt hjerte
  Instr: Louis Malle Prod: Vincent Malle, Claude Nedjar Manus: Louis Malle Foto: Ricardo Aronovich Klip: Suzanne Baron
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering