I lossens time (2013)

    En psykolog i gang med et forsøg på en topsikret anstalt kontakter en kvindelig præst. Måske kan hun komme tættere på en indesluttet ung mand.


    DRAMA UDEN KANT

    Søren Kragh-Jacobsens første spillefilm siden 2008 er dette bearbejdede teaterstykke af Per-Olov Enquist: et kammerspil om fremmedgørelse, nærhed, vanvid og empati.

    Flad oplevelse
    Det er en flad oplevelse. Et drama uden kant. Efter en visuelt flot åbning i svensk vinterlandskab pakker filmen sig hurtigt om sit lille firkløver af personer. Det kunne have betydet intensitet og dramatik men former i stedet en plumpt tung og groft sagt uinteressant højglansformidlet historie.

    Anbragt på livstid
    På en særligt sikrer anstalt sidder en ung mand, i filmen kaldet ’Drengen’, anbragt på livstid for et umotiveret dobbeltmord på et svensk ægtepar. En kvindelig psykolog har slået sig ned på anstalten med et omfattende forsøg, der gerne skulle munde ud i, at de indsatte åbner sig mere for omverdenen.

    En dør på klem
    Det indebærer bl.a., at alle får et kæledyr. ’Drengen’ får en rød kat, men han er stadig lige utilnærmelig. Derfor kontakter psykologen en kvindelig præst - måske kan hun få åbnet en dør på klem til hans trængte sjæl?

    Højglans
    Højglansen består i Kragh-Jacobsens iscenesættelse i en strømlinet og upersonlig visuel indpakning. Og på lydsiden dominerer en nærved allestedsnærværende filmmusik. Den er dæmpet men kvælende.

    Kedeligt spil
    Skuespillet kan vel bedst betegnes som kedeligt. Søren Malling leverer dog velkendt følt spil i birollen som betjenten Knud, men de to kvindelige ’barmhjertige samaritanere’ er i Signe Egholm Olsen og Sofie Gråbøls portrætter uden gennemslagskraft.

    Ingen personlig udfoldelse
    En udpint og udhungret Frederik Johansen har ikke mange stjernestunder i den centralt ombejlede skurkerolle. Søren Kragh-Jacobsen overlader ganske enkelt ikke initiativet til den kreative og personlige udfoldelse.

    Stift og konventionelt
    "I lossens time" forbliver til sidste scene en stift og konventionelt formidlet film, uden føling med det egentlige psykologiske drama og dén nerve, som det rummer. I stedet drukner filmen i "alt dét udenom", hvilket vil sige Kragh-Jacobsens fladt serverede og forudsigelige skabelon.



    Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, Danmark, Sverige, Drama, Krimi, 100 min.

    Dansk titel: I lossens time
    Instr: Søren Kragh-Jacobsen Prod: Lars Bredo Rahbek Manus: Jonas T. Bengtsson, Søren Kragh-Jacobsen, Tobias Lindholm Baseret på: skuespil af Per Olov Enquist Foto: Lasse Frank Johannessen Klip: Peter Brandt Mus: Tobias Hylander
    Priser
    • BD-N - Bedste skuespillerinde (Geråbøl)
    • RB-N - Bedste skuespillerinde (Geråbøl)
    • RB-N - Bedste birolleskuespillerinde (Egholm Olsen)
    • BD-N - Bedste drama