9/11: Phone Calls from the Towers (2009)

    En række telefonopkald, som indespærrede i Twin Towers gennemførte i deres sidste stunder, perspektiveres til pårørende.


    FORSEGLEDE SKÆBNER

    Rigtig mange med 11. september-katastrofen i erindringsbanken vil spidse både ører og gåsehud i mødet med denne fine, afbalancerede dokumentar, der præsenterer os for en række af de telefonopkald- og svarerbeskeder, som mange af de indespærrede i Twin Towers in New York gennemførte til deres kære i deres allersidste stunder.

     

    Håndtering af katastrofen

    Vi får en håndfuld historier, der gennem optagelserne af opkaldene dén formiddag i 2001 bringer os tæt på de pårørende og den måde, de har håndteret katastrofen på... bl.a. ved at lytte til det sidste opkald igen og igen.

     

    Renset for superlativer

    Det er tankevækkende præsenteret og i vid udstrækning renset for alle de sædvanligvis overdrevne amerikanske superlativer udi både religiøse og rosenrøde livssyn. Hermed står dokumentaren rent og er fuld af universalforståelse for livets flygtighed.

     

    Indsigt i liv- og dødstemaet

    Flere af de ting, de pårørende kan berette, har også en fin indsigt i samme liv- og dødstema – et tema, alle på et tidspunkt skal forholde sig til, men som de færreste tør vende sig imod i tankerne i hverdagens trummerum.

     

    Sober ærlighed

    Gensynet med selve katastrofens forløb i billeder bringer mange minder frem – det visuelle er præsenteret med en sober ærlighed uden behov for udspartling. Dokumentaren er tilmed beundringsværdigt diminutivt musikunderlagt.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2009, USA, Dokumentar, Biografi, Katastrofefilm, 90 min.

    Dansk titel: 9/11: Phone Calls from the Towers
    Instr: James Kent Prod: Joanna Bartholomew, Natalie Burke Foto: Robert Bondy, Neil Harvey Klip: Ben Lester, Michael Nollet Mus: Avshalom Caspi
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation