Schizopolis (1996)

    En ansat i en Scientology-lignende sekt forfremmes, men erfarer, at hans kone har en affære med hans dobbeltgænger.


    FARCE I UBALANCE

    Spøjst og utæmmet "misfoster" i Steven Soderberghs enorme værk som filmkunstner. I "Schizopolis" spiller han tilmed selv en dobbelt hovedrolle, men alle de overkomiske takter er desværre spildt arbejde i en hysterisk heksekedel, der aldrig finder balance.

     

    Nye døre åbnes

    Fletcher Munson er en arbejdsvægrende ansat i den Scientology-ligende sekt "Eventualism". Da han forfremmes til tekstforfatter for sektens guru, ser Munson en mulighed for at være lidt mere omkringfarende. Men snart erfarer han, at hans kone har en affære med hans dobbeltgænger, tandllægen Dr. Jeffrey Korchek.

     

    En smule komisk potentiale

    En lille håndfuld af Steven Soderberghs syrede idéer har komisk potentiale (bl.a. "den nøgne mand med t-shirt på"). Flere af indslagene er lige dele Monty Python på speed og drengerøvs-Jackass med konstante seksuelle hints. Men når idérigdommen skal udfoldes i dialog og handling, falder langt det meste til jorden.

     

    Skingert og skingrende skørt

    Det er skingert, skingrende skørt og ekstremt nichepræget rent humor-mæssigt. Det outrerede bakkes konstant op af både håndholdt visuelt helvede og et lydspor præget af både hvinende hysteri og platte overdrivelser.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1996, USA, Komedie, Farce, 96 min.

    Dansk titel: Schizopolis
    Instr: Steven Soderbergh Prod: John Hardy Manus: Steven Soderbergh Foto: Steven Soderbergh Klip: Sarah Flack Mus: Cliff Martinez, Jeff Rona, Steven Soderbergh
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation