The Dentist (1996)

    En succesrig tandlæge er ved fuldstændig at miste grebet om tilværelsen, i takt med at hans kone er ham utro.


    VELOPLAGT VANVID

    Sammenhængende film:

    The Dentist (1996)

    The Dentist 2 (1998)

     

    Instruktøren Stuart Gordons trofaste producer, Brian Yuzna, beviser her, at han i dén grad også kan instruere. Og for at ringen kan siges at være sluttet, har Stuart Gordon bidraget til manuskriptet til "The Dentist".

     

    Lynende veloplagt

    Tandlægegyset er andet og mere end bare gyser-rovdrift på hæve/sænke-stol, skarpt præcisionslys og nervepirrende borelyde. Filmen er lynende veloplagt og facetrig, centreret om en funklende manisk hovedrollepræstation af Corbin Bernsen.

     

    Tvangspræget vanvid

    Han er den succesrige tandlæge, Dr. Alan Feinstone, der er godt i gang med at gå fuldstændig amok. Vi får en forsmag på hans tvangsprægede vanvid allerede tidligt i filmen, men det er først, da Feinstone erfarer, at hans unge kone er ham utro, at han går i selvsving.

     

    Afløb for had og frustrationer

    Og hvad er mere oplagt end at bruge tandlægeklinikkens faciliteter til at udføre sine ugerninger. Her er både skarpe genstande, kæbeudvidere, tænger og raspebor! Det kan nok være, at Feinstone får afløb for sit had og sine frustrationer – og dét i en fascinerende kompromisløs og veltimet filmisk indramning.

     

    Aparte seriemorderplot

    Selvom "The Dentist" måske ikke rummer en ligefrem blændende original historie, lykkes det alligevel forbilligt Brian Yuzna at sætte det aparte og ustoppelige seriemorderplot i svingninger. Herlighederne er angivelig inspireret af det virkelige livs tandlægeseriemorder, Glennon Engleman.

     

    (Lattergas)hysterisk

    Stedvis syrede kameravinklinger (ofte kommer vi helt skævt ind på Feinstones gøren og laden) forstærker ret genialt det (lattergas)hysteriske spor, tandlægen drejer ind ad. Og han helmer ikke – hvilket den utro kone (Linda Hoffman i en herligt råt spillet birolle) blandt andre må lære på den særdeles martrende måde.

     

    En tur i tandlægestolen

    Men også Earl Boens skattevæsensfuldmægtige, Marvin Goldblum, må en tur i tandlægestolen: En veloplagt birolle, hvor Boen både spiller på det drivende sarkastisk patriarkalske, men senere i dén grad må siges at skulle spærre muden op!

     

    Underkæbesænkende original

    Her er en del ætsende underlægningsmusik af Stuart Gordons faste komponist, Alan Howarth, men den bliver aldrig styrende og ej heller en decideret ørebæ i denne underkæbesænkende originale gyserfilm.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1996, USA, Thriller, Gyser, Drama, Seriemordere, 92 min.

    Dansk titel: The Dentist
    Instr: Brian Yuzna Prod: Pierre David Manus: Dennis Paoli, Stuart Gordon, Charles Finch Foto: Levie Isaacks Klip: Christopher Roth Mus: Alan Howarth