Carnal Knowledge (1971)

    To mandlige venner gennemlever op- og nedture med diverse kvindfolk gennem flere dekader.


    FNIS OG BALLADE

    Mike Nichols vovede sig her ud i et portræt af kødets saftige lyster, som oplevet gennem d'herrer Jonathan og Sandy. I filmens start skal de endnu forestille at være unge universitetsstuderende (et af filmens hovedproblemer), og vi følger dem herefter gennem tiår af kvaler med kvindekønnet (uden at de ældes synligt.)

     

    Fnis og ballade

    Der lægges ud med udtalt fnis og ballade, når de midaldrende udseende venner beretter for hinanden, hvordan de kunne forestille sig at dikkedikke med diverse smækkert udseende duller. Alle vejkurver og gletscherspalter rundes i dén henseende kreativt.

     

    Erfaren kvindebedårer

    Jack Nicholsons Jonathan er den erfarne kvindebedårer, der forsøger at lære nogle af sine tricks fra sig til den nervøse krøltop, Art Garfunkels Sandy. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det lykkes dem begge at score – men er der alligevel ikke kvindegrønnere rundt om næste hjørne?

     

    Udtværet gammeldags

    "Carnal Knowledge" lægger udtværet gammeldags og gumpetungt ud. Her er der ikke meget schwung over hverken pattejokes eller vennernes mere eller mindre frivillige fælles flirt med Candice Bergens (kedeligt serverede) Susan.

     

    Fra overflade til nuance

    Faktisk skal vi helt hen til Ann-Margrets indtræden i filmen, før der begynder at ske ting og sager. Men så ændrer filmen også karakter fra lalleglad overflade til langt mere nuanceret parforholdsprøvelse, som oplevet gennem Jonathans betændte forhold til Ann-Margrets Bobbie.

     

    Vittig sødme

    Hér funkler spillet, fordi Ann-Margret i dén grad byder op til dans med Nicholson (hun vandt da også en Golden Globe og nomineredes til en Oscar for denne blændende birollepræstation). Mange af deres scener sammen er både vittige, søde, melankolske – og senere højdramatiske.

     

    Lækkert indrammet

    Art Garfunkels Sandyrolle er langt mere en birolle, men han behersker flot det fjoget umodne, så det ikke kammer over i farce – hvad der ellers er risikoen i filmens start. Behageligt fritaget for underlægningsmusik og lækkert indrammet i Giuseppe Rotunnos æstetiserede 70'er-fotografering.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1971, USA, Komedie, Drama, 98 min.

    Dansk titel: Kødets lyst
    Instr: Mike Nichols Prod: Mike Nichols Manus: Jules Feiffer Foto: Giuseppe Rotunno Klip: Sam O'Steen
    Priser
    • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Ann-Margret)
    • GG - Bedste birolleskuespillerinde (Ann-Margret)
    • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Garfunkel)
    • GG-N - Bedste skuespiller (Nicholson)