Passages (2023)

    En homoseksuel mand i fast forhold forelsker sig i en kvinde, og helvede er løs i et umuligt trekantsdrama.


    NOGET I GÆRDE

    Det moderne (queer-)storbymenneske personificeres her af aktualitets-hotte Franz Rogowski: Han spiller den tyske filminstruktør Tomas, der bor i Paris sammen med kæresten Martin.
     

    Der er noget i gærde

    Men noget er i gærde: Tomas synes nemlig pludselig, det er æggende med en omgang kvindegymnastik på skibsbriksen, men hvordan passer denne Agathe ind i det åbenlyst åbne bøsseforhold? Meget kan gå galt herfra – og gør det også.
     

    Cool- og smartness

    Der er både cool- og smartness over Little Men (2016)-instruktør Ira Sachs’ veltimede iscenesættelse, men "Passages" byder også op til en temmelig stereotypiseret fremstilling af dén særligt flamboyante bøssetype, som Rogowski gestalter.
     

    (Ufrivilligt?) komisk

    Komplet med (ufrivilligt?) komiske indslag – kostumedesigneren må have haft en fest af en anden verden i forhold til at finde “herretøj”, der er feminint nok til Tomas, herunder en langærmet "netundertrøje" og en militær-style spraglet top, der efterlader mave og det halve bryst blottet.
     

    Et temperamentsspørgsmål

    Det er helt sikkert et temperamentsspørgsmål, om bøsserier af denne karakter forekommer sprøde eller latterliggørende, men uanset præferencer, kan der ikke sættes en finger på Rogowskis blændende spil i den tiltagende følelsesmæssigt kæntrende hovedrolle. Han får heldigvis markant modspil af både Ben Whishaw og Adèle Exarchopoulos som henholdsvis den herre og den dame i hans liv.

     

    Lige tanden for fortærsket

    Hele redeligheden med ups and downs kan godt forekomme lige tanden for fortærsket, og der er rent faktisk ikke ret meget ekstravagant originalt over “Passages”.

     

    Vokser med opgaven

    Men filmen er trods alt fuld af liv og tempo og vokser også med opgaven. Bedste sekvens er uden tvivl middagen med de potentielle svigerforældre. Hele filmen er i øvrigt behageligt næsten helt fritaget for underlægningsmusik.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2023, Frankrig, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, 91 min.

    Dansk titel: Passages
    Instr: Ira Sachs Prod: Saïd Ben Saïd, Michel Merkt Manus: Mauricio Zacharias, Ira Sachs Foto: Josée Deshaies Klip: Sophie Reine
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN-N - Panorama Audience Award-nominering
    • BERLIN-N - Best Feature-nominering