The Belko Experiment (2016)

    En yderst dødelig "leg" opstår ud af det blå for 80 ansatte i en kontorbygning i udkanten af Bogotá. En stemme i højttaleren læser spillereglerne op: Slå ihjel, eller dø selv!


    SURVIVAL OF THE FITTEST

    Den altid herligt kompromisløse instruktør, Greg McLean (det er ham med bl.a. Rogue (2007)), har også hér fingeren på thriller- og gyserpulsen. Med den aparte præmis, at 80 amerikanske kontoransatte ud af det blå bliver låst effektivt inde i deres kontorhøjhus i udkanten af Bogotá og tvunget til at slå hinanden ihjel, skal der da også lige loves for, at der bliver budt op til vilddans.

     

    Eksploderer indefra

    En ukendt stemme befaler "spillereglerne": Slå hinanden ihjel, eller I bliver selv dræbt. Undervejs opsættes tidsfrister, og såfremt de ikke overholdes, kan de mystiske og usynlige bagmænd via et simpelt klik på en kontakt sørge for, at specifikke medarbejderes hoveder eksploderer – indefra. Alle ansatte har nemlig en chip med en sprængladning indopereret i nakken!

     

    Relativt letløbende

    "The Belko Experiment" fungerer relativt letløbende og troværdigt, det noget ekstreme (fremtids)scenarie til trods. Dette skyldes ikke mindst, at farerne er usynlige – i hvert fald bagmændene. Langsomt, men sikkert bliver kamp/flugt-tematikken mere håndgribelig, efterhånden som ihjelslåningen bliver samlebåndsarbejde.

     

    Seje visuelle effekter

    Det er hidsigt og i vid udstrækning ulig plottet i så mange andre gysere, dog uden at handlingen i "The Belko Experiment" bliver decideret hårrejsende uhyggelig. Seje visuelle effekter centreret om itusprængte kranier tager kegler, ligesom der er behagelige pauser i den ellers temmelig insisterende underlægningsmusik. Skuespillerne lever sig fint ind i det skæve univers, men de enkelte hoved- og biroller har ikke volumen nok til at trænge helt under huden.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2016, USA, Thriller, Gyser, 89 min.

    Dansk titel: The Belko Experiment
    Instr: Greg McLean Prod: James Gunn, Peter Safran Manus: James Gunn Foto: Luis David Sansans Klip: Julia Wong Mus: Tyler Bates