The House of the Devil (2009)

    En ung studine tager et hurtigt job som børnepasser langt væk hjemmefra. Men noget er råddent i det mørklagte hus.


    GODE TAKTER FORPURRES

    Genretalentet Ti Wests gyser-hyldest til 1980'erne skal selvfølgelig optages på 16mm, og tidsbilledet indrammes med de mest delikate detaljer. Således fremstår "The House of the Devil", der proklamerer et slægtsskab med virkelige hændelser, knivskarpt og stemningsfuldt.

     

    Ukritisk studine

    Universitetsstudinen Samantha står på tærsklen til at skulle flytte i eget hus, men har økonomiske problemer. Derfor reflekterer hun på en børnepasser-annonce og er ikke bleg for at troppe op på den fremmede adresse samme aften.

     

    Ikke alt er, som det skal være...

    Men her mærker hun hurtigt, at ikke alt er, som det skal være. Alligevel lader hun sig overtale til at tage tjansen, mens ægteparret Ulman er ude. Det skulle hun dog aldrig have gjort, som vi erfarer i filmens sidste, ærgerligt overtændt ubalancerede halve time.

     

    Antyder, snarere end udpensler

    Alt arbejdet med at skabe og indramme klaustrobisk fortættede gyserstemninger i det fremmede hus er dog ikke forgæves. Her lykkes Ti West forbilledligt i sit forehavende — mest ved at antyde, snarere end udpensle.

     

    Klemt hovedrolle

    Jocelin Donahue præsterer blændende i den klemte hovedrolle, der både fordrer udtalt naivitet og senere helt nødvendig snarrådighed. Tom Noonan og Mary Woronov har fine øjeblikke i spændingsopbygningen som det klamsvedt mærkværdige ægtepar Ulman.

     

    To ansigter

    Musikken af Jeff Grace har – ligesom filmen som helhed – to ansigter. Først det roligt afbalancerede og subtilt stemningsmættede, senere som ultimativt skinger hyperforstærkelse af det tiltagende outrerede klimaks.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2009, USA, Gyser, Mystik, 95 min.

    Dansk titel: The House of the Devil
    Instr: Ti West Prod: Josh Braun, Larry Fessenden, Roger Kass, Peter Phok Manus: Ti West Foto: Eliot Rockett Klip: Ti West Mus: Jeff Grace