The Ice Road (2021)

    Da en øde beliggende diamantmine kollapser i det nordlige Canada, sætter en chauffør med speciale i transport over is en storstilet redningskonvoj af sted. Men der er ugler i mosen...


    DIESEL-OS I IS-ØDEMARKEN

    Liam Neeson har denne gang spændt sneskoene – eller rettere sne/is-speederfoden – for han skal ud på skøjtebanen i en meget tungt læsset lastbil som såkaldt ice trucker. Denne præmis har manusforfatter og instruktør Jonathan Hensleigh uden tvivl hentet ud fra de 11 sæsoner af reality-tv-serien "Ice Road Truckers", der løb over skærme og streamingtjenester i 10 år fra 2007-2017.

     

    (Mentalt) forslået

    Neeson spiller den lidt (mentalt) forslåede lastbilschauffør Mike McCann, der netop er blevet fyret på grund af et knytnæveslag. Dét placerede han i sylten på en kollega, fordi denne gjorde nar ad Mikes bror, Gurty, der ikke er helt normalt på øverste etage efter alvorlige traumer som soldat.

     

    Ugler i mosen

    Nu er brødrene McCann "på fri fod", og Mike reflekterer derfor straks på et jobopslag, hvor der søges chauffører til en ekstraordinær transport over de tilfrosne nordcanadiske søer. Gurty er med som mekaniker, og yderligere to lastbiler er med i konvojen. De er alle på vej med en meget tung last til en kollapset diamantmine i det nordlige Canada. Men det skal snart vise sig, at der er ugler i mosen – og at isen har svært ved at bære.

     

    Decideret tumpet

    Historien ejer en glimtvis universelt smittende spænding. Men det bagvedliggende, betændte kriminalplot er decideret tumpet skrevet, og de typer, der følger med her, tilsvarende lattervækkende. Lettere er det at tolerere grundpakken af chauffør-forskelligheder. Alle disse ind- og udviklinger udspiller sig for størstedelens vedkommende på den snart forårs-smelteduelige is, og det kaster en vis portion flot natur af sig.

     

    Grimme effekter

    Generelt skuffes man voldsomt af de grimt animerede cgi-effekter, der oser mod himlen af ildelugtende lastbilsdiesel: Lastbiler, der falder gennem isen, og diverse eksplossioner, der ligner noget fra en billig tv-film. Samtidig er hele filmen nærmest non-stop tvangsunderkastet en øresønderrivende underlægningsmusik.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2021, USA, Action, Thriller, Biler på film, Bjerge på film, 109 min.

    Dansk titel: The Ice Road
    Instr: Jonathan Hensleigh Prod: Al Corley, Eugene Musso, Lee Nelson, Shivani Rawat Manus: Jonathan Hensleigh Foto: Tom Stern Klip: Douglas Crise Mus: Max Aruj