Lof mér að falla (2018)

    To teenagepiger er - ud over at kæreste med hinanden - godt i gang med at køre sig selv og hinanden i stofmisbrugets grav.


    I FØLELSERNES VOLD

    Det er umiddelbart svært at forstå, at "Lof mér að falla" er iscenesat af samme instruktør, der gav os det rolige og nærværende ungdomsdrama Órói (2010). Begge film har et underliggende homoseksuelt tema, men er i øvrigt som nat og dag.

     

    Tiltagende stofmisbrug

    Teenageveninderne Magnea og Stella er som alle andre pubertært sløvsindede piger - til stor fortrydelse for både forældre og skolens voksne. Men pigerne nøjes ikke med at dikke-dikke, feste og ryge en bette fed. Snart er de godt i gang med at køre sig i stilling til ligvognens rullebræt via et tiltagende intensivt stofmisbrug.

     

    Ikke meget virkelighed

    Baseret på virkelige hændelser er "Lof mér að falla" givetvis en historie, de fleste islændinge kan nikke genkendende til. Men virkeligheden er rent faktisk ikke nem at få øje på i Baldvin Zophoníassons iscenesættelse.

     

    Et sort sind

    Filmen er nemlig ikke nærværende, snarere er den udelukkende interesseret i at dykke ned i mørketåger i et Reykjavík-samfund uden rygrad. Sådan er det skildret: Midaldrende, liderlige mænd tænder på glatbarberede, 14-årige piger og dater dem hellere end gerne. Selv troens fortaler har et sort sind, der ikke viger tilbage for bestialske drifter. Ikke mærkeligt at stofferne lokker...?

     

    Driver ned ad lærredet

    Det driver ned ad lærredet med tykt påsmurte overdrivelser i "realismens" tjeneste. Men i stedet for at fange nuet, virkeligheden og det betændte ungdomstema, bliver filmen en temmelig usmageligt løftet pegefinger, hvor også musikken tynger moralsk.

     

    Pænt spil

    Pænt spil kompenserer noget i helheden, men her er stereotyperne også outrerede - i alle roller fra de (over)rebelske, sminkede, luder-lignende teenagere til de (over)bekymrede voksne og forældre, der kun gør skaden større.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2018, Island, Drama, Krimi, Biografi, Teenagere, Homoseksuelt tema, 136 min.

    Dansk titel: Let Me Fall
    Instr: Baldvin Zophoníasson Prod: Júlíus Kemp, Ingvar Þórðarson Manus: Birgir Örn Steinarsson, Baldvin Zophoníasson Foto: Jóhann Máni Jóhannsson Klip: Úlfur Teitur Traustason Mus: Ólafur Arnalds