4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Riget II (tvs)
Der sker helt uforklarlige og meget mystiske ting på Rigshospitalet i København.
STADIG INTET MINDRE END GENIALT

Sammenhængende i denne serie:
Riget (tvs) (1994)
Riget II (tvs) (1997)

Forventningerne var naturligvis store til fortsættelsen af Lars von Triers kultserie, "Riget", og der er ikke nogen som helst grund til at blive skuffet. Afsnit 5 til 8 byder på så mange overraskelser og en helt ubeskriveligt genial humor.

Operation morgenluft i vasken
Efter at overlæge Moesgaards "Operation morgenluft" er gået i vasken, går Moesgaard ned med flaget og er ikke længere den evigt glade og entusiastiske type. Nu søger han - meget mod sin Moesgaard’ske vilje - "psykiatrisk" hjælp i hospitalets kælder.

Dr. Helmer udstråler en påtaget overfriskhed og samtidig et slet skjult raseri. Han kan snart ikke længere holde Riget - både hospitalet og landet - ud og er stadig på jagt efter rapporten om den hjerneskadede pige, Mona.

Djævelen dyrkes
Fru Drusse er stadig på jagt efter hospitalets hemmelighed og kommer denne gang i meget tættere kontakt med ånderne. Samtidig finder hun ud af, at nogen dyrker djævelen på hospitalet..

Et sødt misfoster
Det store barn, vi så blive født i fjerde afsnits slutscene, udgør i femte afsnit det mest skræmmende vi endnu har set i "Riget", men i de efterfølgende afsnit er det stadigt voksende misfoster (spillet af karakterskuespilleren Udo Kier) et næsten sødt og kærligt islæt.

Hemmelige oplysninger
Peter Mygind fortsætter sin vilde færd rundt på hospitalet og deltager i flere livsfarlige spil. Samtidig frygter han sin forestående eksamen med Stig Helmer som censor og forsøger på alle måder at finde hemmelige oplysninger om Helmers baggrund.

Professor Bondo er svært kræftsyg af sit kære barn, leverhepasotakomet, der stadig vokser i hans indre, og hans elever hylder ham, fordi han ofrer sig i forskningens tjeneste.

Hospitalets hemmeligheder
Sygehusdirektøren er begyndt at fatte mistanke til alle de bizarre aktiviteter, der foregår rundt omkring på Riget, og han sætter en storstilet undersøgelse i gang, der skal få afsløret alle hospitalets hemmeligheder - men med begrænset succes.

Og Dr. Krogshøj bliver næsten kremeret levende, men når ud af kisten i tide - svært forandret og fyldt med særdeles onde tanker.

Intet kan forudsiges
Således byder "Riget" på mange overraskelser i personkarakteristikkerne og samtidig også i handlingen. Der er ingen begivenheder, der kan forudsiges.

Overrumplende fortællestil
Stadig overrumplet af Lars von Triers uhøjtidelige kameraføring og de markante rødgrumsede billeder, kaster man sig frem og tilbage i stolen skiftevis af overraskelse og grin.

Gennemført
Skuespillet er uovervindeligt over hele linjen, og dialogen lyner af genialitet. "Riget" er uforglemmeligt gennemført dansk tv-dramatik. Desværre blev de sidste fem afsnit af serien aldrig realiseret, selvom manuskriptet var skrevet.
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Riget II (tvs)

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
1997, Danmark, Fantasi, 292 min
Dansk titel: Riget II (tvs)
Instr: Lars Von Trier Prod: Bo Lindquist  Manus: Lars von Trier, Niels Vørsel  Foto: Eric Kress  Klip: Malene Stensgaard, Pernille Bech Christensen  Mus: Joachim Holbek  
Medvirkende:
Ernst-Hugo Järegård (Overlæge Stig Helmer)
Kirsten Rolffes (Fru Drusse)
Holger Juul Hansen (Overlæge Moesgaard)
Søren Pilmark (Krogshøj)
Ghita Nørby (Rigmor)
Jens Okking (Bulder)
Otto Brandenburg (Hansen)
Birthe Neumann (Frk. Svendsen)
Baard Owe (Professor Bondo)
Henning Jensen (Sygehusdirektøren)
Peter Mygind (Mogge)
Birgitte Raaberg (Judith)
Thomas Bo Larsen (Falken)
Laura Christensen (Mona)
Louise Fribo (Sanne)
John Hahn-Petersen (Nivesen)
Solbjørg Højfeldt (Camilla)
Birger Jensen (Rengøringsmand)
Udo Kier (Lillebror/Aage Krüger)
Stellan Skarsgård (Stig Helmers advokat)
Helle Virkner (Fru Mortensen)
Philip Zandén (Dr. Jönsson)
Holger Perfort (Professor Ulrich)
Klaus Wegener (Skadestuelæge)
Priser:
BD, Bedste Birolle Skuespiller (Juul Hansen)
BD, Bedste Skuespiller (Järegård)
BD, Bedste Skuespillerinde (Rolffes)
BD, Bedste Film
RB, Bedste Musik
RB, Bedste Fotografering
RB, Bedste Skuespiller (Järegård)
RB, Bedste Skuespillerinde (Rolffes)
RB, Bedste Manuskript
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.