Riget [1] (1994)
På Rigshospitalets i København har en indlagt kvinde fået kontakt med nogle ånder.
INTET MINDRE END GENIALT
Sammenhængende i denne serie:
Riget [1] (1994)
Riget [2] (1997)
Riget [3] (2022)
Med "Riget" har Lars von Trier skabt en helt ny epoke i dansk og international tv-dramatik. Det er absolut genial tv-kunst, der rent æstetisk ikke kender mage, og hvori der hersker både gys, alvor og humor.
Perfekt
Hvis humoren havde manglet, ville serien givet have været for mærkelig og indadvendt. Hvis gyset og alvoren havde manglet, ville serien have været lidt for fjoget og letløbende. Men balancen er perfekt - "Riget" er perfekt.
Mærkelige personligheder
Igennem fire afsnit præsenteres vi for alle de mange læger og patienter, der hver især er mærkelige på deres egen måde. Fru Drusse, er den okkult interesserrede simulant, der opdager en ånd i elevatorskakten og sætter alt ind på, at komme i kontakt med den. Hun engagerer sin søn, Buller, der er ansat på hospitalet, til at hjælpe hende, og efterhånden lykkes det hende at komme i kontakt med den lille pige-ånd Mary Jensen fra Skelhøj.
Vanvittigt og foruroligende
Den svenske overlæge, Stig Helmer, er ikke tilfreds med noget som helst på hospitalet, faktisk hader han Danmark. I virkeligheden er han en af de få nogenlunde fornuftige på Riget. Han ser bare tingene ske. Den ene er mere vanvittig og foruroligende end den anden. De andre læger og ansatte ser disse vanvittigheder som en del af deres arbejde. Helmers problem er bare, at han ikke kan få tingene sagt på en stilfærdig måde.
Vier sit liv til leverstudier
Professor Bondo har viet hele sin karriere til leverstudier, hvor hans speciale er hepasotakomer. Endelig, efter 10 års ventetid, dukker et flot eksemplar op i en døende patients lever. Men familien tillader ikke obduktion, og Bondo er fortvivlet.
Bizarre kælderritualer
De fleste læger er samlet i hospitalets kælder et par gange om ugen, hvor der skåles og udøves bizarre ritualer. En ung lægestuderende skærer hovedet af et lig for at imponere sin udkårne, men hovedet forsvinder sporløst, og han står til at blive bortvist.
Alvorlig lægefejl
Et andet hovedtema i "Riget" er Helmers alvorlige lægefejl. Engang opererede han forkert i hjernen på den lille pige, Mona. Hun ligger nu hjerneskadet på hospitalet, og moderen indsender en klage.
Operation Morgenluft
Overlæge Moesgaard har igangsat "Operation Morgenluft", der skal skabe en god stemning imellem alle kolleger. Han skaffer klistermærker og klistrer dem op, men morgenluften forbliver sort og uigennemtrængelig.
Mesterlig tv-kultur
Det okkulte hersker hele tiden i "Riget", men det bør slet slet ikke afskrække eventuelle modstandere af overnaturligheder og usandsynligheder. "Riget" er et stykke mesterlig tv-kultur, et særsyn i både dansk og international tv-dramatik.
Humor & alvor
"Riget" er ikke mindst genial, fordi den konstant blander humor med alvor. Det former en revolutionerende og grænsesøgende stil i fotografering, klipning og farvevalg. Ingen har før turdet - eller evnet - at vise noget så specielt og fantasifuldt.
Ny aparte fortællestil
Man kan ikke komme uden om, at von Trier med det håndholdte kamera, med det rødbrunlige filter, der skaber en tåget og uafklaret stemning og de helt "utilladelige" bratte klip, har sat sig i spidsen for en ny aparte fortællestil.
Et kapitel for sig
I "Riget" er skuespillet et kapitel for sig. Ernst Hugo Järegård er fuldendt genial. Det samme gælder både Holger Juul Hansen, Kirsten Rolffes, Jens Okking og Baard Owe. Resten af skuespillerpræstationerne er ligeledes i topform: Ghita Nørby, Søren Pilmark, Birgitte Raaberg og Peter Mygind. Man kunne blive ved.
Død og hæsblæsende skærsild
Tag en tur på "Riget" - århundreders genistreg. Nyd det hele i fulde drag, også selvom du eventuelt finder det overnaturlige frastødende. Det er ikke muligt at give "Riget" andet end syv stjerner. Der hersker en stemning af gennemført genialitet og livsglæde, selvom død og hæsblæsende skærsild er et gennemgående tema.
Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
© Philm.dk 1992-2024
Fakta om filmen
1994, Danmark/TV, Fantasi, Komedie, Drama, 275 min.
Dansk titel: Riget [1]- Ernst-Hugo Järegård (Overlæge Stig Helmer)
- Kirsten Rolffes (Fru Drusse)
- Holger Juul Hansen (Overlæge Moesgaard)
- Søren Pilmark (Krogshøj)
- Ghita Nørby (Rigmor)
- Jens Okking (Bulder)
- Otto Brandenburg (Hansen)
- Baard Owe (Professor Bondo)
- Peter Mygind (Mogge)
- Birgitte Raaberg (Judith)
- Lars Lunøe (Sundhedsminister)
- Solbjørg Højfeldt (Camilla)
- Udo Kier (Aage)
- Gordon Kennedy (Loborant)
- Laura Christensen (Mona)
- Louise Fribo (Sanne)
- Benny Hansen (Chauffør i radioen (stemme))
- Søren Hauch-Fausbøll (Sygeplejer)
- Paul Hüttel (Dr. Stenbæk)
- Henning Jensen (Hospitalsdirektør)
- Søren Elung Jensen (Mand med tophue)
- Dick Kaysø (Sikkerhedschef)
- Henrik Koefoed (CT-scanner operatør)
- Troels Lyby (Hook)
- Tove Maës (Fru Zakariasen)
- Michael Moritzen (Ørespecialist)
- Finn Nielsen (Madsen)
- Claus Nissen (Jensen)
- Kurt Ravn (Zakariasens søn)
- Claus Strandberg (Hypnotiseret patient)
- Birte Tove (Sygeplejerske)
- Helle Virkner (Fru Mogensen)
- Erik Wedersøe (Aage Kruger (stemme))
- Holger Perfort (Professor Ulrich)
- Klaus Wegener (Skadestuelæge)
- Annevig Schelde Ebbe (Mary)
- Ole Boisen (Christian)
- Mette Marckmann (Sygeplejerske)
- Michael Simpson (Dyrepasser)
- Lea Risum Brøgger
- Et angiver en særlig god præstation
- Et angiver en særlig dårlig præstation
- BD - Bedste film
- BD - Bedste skuespiller (Järegård)
- BD - Bedste skuespillerinde (Rolffes)
- BD - Bedste birolleskuespiller (Juul Hansen)
- BD - Special Award (Niels Vørsel)
- RB - Bedste skuespiller (Järegård)
- RB - Bedste skuespillerinde (Rolffes)
- RB - Bedste musik
- RB - Bedste fotografering
- RB - Bedste manuskript
- RB - Bedste lyd