4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Inuk
En grønlandsk fangersøn er på ungdoms-teambuildingtur på isen. Måske kommer han her, mange år efter faderens død, tilbage til rødderne.
PINLIGT PRIMITIVT
Dette grønlandsk producerede drama kan bedst beskrives som en krampagtig og pinligt primitiv affære, hvor der i hvert fald ikke er meget af den nordlige autenticitet, som historien ellers tilstræber.

Trist & indadvendt
Teenageren Inuk mistede som lille sin far og samtidig forbindelsen til naturens vildskab og tilværelsen på isen. Nu driver han formålsløst omkring i Nuuks gader og bliver mere og mere trist og indadvendt. Og det bliver bestemt ikke bedre af, at hans mor kigger dybt i flasken og jævnligt har alle drikkekammeraterne hjemme.

Et muligt forbillede
Snart havner Inuk på et børnehjem (for meget store børn!). Stedet tager Inuks problematik alvorligt, og han kommer med ud på isen i et forsøg på at genfinde livsgnisten. Her møder Inuk et muligt forbillede og en faderfigur, der dog skuffer ham fælt efter at have bundet en flaske Gammel Dansk i ødemarken.

En sælfis i en hornlygte
"Inuk" har én fremdrift og ikke mere, og det er den grønlandske natur, der ind imellem er smukt indfanget uden dog at være optimalt udnyttet. Hele dramaet centreret omkring Inuks identitetskrise og de mere eller mindre velvillige voksne omkring ham er pænt sagt en sælfis i en hornlygte.

Undergraves eftertrykkeligt
Dette ikke kun fordi filmen udfyldes af amatørskuespillere, og det skriger ved gud til himmelen ind imellem, men også fordi hele fortællestilen er præget af en amatørisme, der undergraver både naturskønhed og personligt drama eftertrykkeligt.

Ekstraordinær musiksovs
Filmen er ekstraordinært indsovset i en grænsende til det vulgære underlægningsmusik for stort orkester. Hér har man tænkt, at bare vi pøser rigeligt med svulstig orkestermusik ud over det hele, så fremstår naturskønhed og mellemmenneskeligt drama nok stærkt. Effekten er forudsigeligt nok det modsatte.

Fryser ind i glemslen
Det er mægtig ærgerligt, at en grønlandsk produktion som denne, der trods alt synligt har en pose penge i ryggen (teknisk krævende fotografering i vanskelige omgivelser), falder så markant til isen og straks fryser ind i glemslen.
Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Inuk

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
2010, Grønland, Drama, 90 min
Dansk titel: Inuk
Instr: Mike Magidson Prod: Ann Andreasen, Sylvie Barbe, Mike Magidson  Manus: Ole Jørgen Hammeken, Jean-Michel Huctin, Mike Magidson  Foto: Xavier Liberman, Franck Rabel  Klip: Cecile Coolen, Mike Magidson  Mus: Justin Michael La Vallee  
Medvirkende:
Gaba Petersen (Inuk)
Knud Therkielsen (Inuks stedfar)
Ole Jørgen Hammeken (Ikuma)
Rebekka Jørgensen (Aviaaja)
Sara Lyberth (Naja)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.