4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Jagten
En mandlig pædagogmedhjælper anklages for seksuelle overgreb på en lille pige, og det lille bysamfund skal nok sørge for at gøre ham livet surt.
KOLLEKTIV PSYKOSE
Hvor Submarino (2010) var Thomas Vinterbergs seriøse comeback, er "Jagten" et skridt videre i retning mod ægte filmkunst.

Det er en skræmmende højaktuel tematik, der indrammer dette psykologiske drama og får hårene til at rejse sig i lynchstemningens massepsykose.

Pædagogmedhjælperen Lucas bor alene i et hus og er et afholdt menneske i lokalsamfundet. Men en dag opdigter en pige fra børnehaven en historie, der straks sætter en lavine i gang. Lucas skal efter sigende have forgrebet sig seksuelt på hende.

Ubehagelig indramning
Filmen beskriver den kompromisløse hetz og betingelsesløse hadsforlæggelse mod Lucas i en både nervepirrende og ubehagelig indramning, hvor Vinterberg aldrig forfalder til det sensationelle.

Det indebærer en ærligt dramatisk fortællestil, der aldrig går i syltekrukken for at imponere men i stedet stoler fuldt og helt på historiens psykologiske styrker og skuespilkunstens egne spændingskurver.

Fokus på ærlighed
"Jagten" er således en ren filmoplevelse, der fokuserer på ærligheden i de visuelle fremstillinger og en tilsvarende oprigtighed i alle øvrige tekniske aspekter, herunder musik og lyddesign.

En stærk inddragelse af den nordsjællandske natur tilfører desuden filmen en nerve og fremdrift, som ingen kunstigt fremstillet spændingsopbygning kunne have matchet.

Voldtægt af fornuftige tanker
Ikke overraskende er Vinterbergs personinstruktion i top. Vi er næsten tilbage på niveau med Festen (1998), og Mads Mikkelsen fører an i et kollektivt koldsvedende massehysteri, der voldtager enhver fornuftig tanke med det samme.
Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Jagten

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Jagten
Instr: Thomas Vinterberg Prod: Sisse Graum Jørgensen, Morten Kaufmann, Thomas Vinterberg  Manus: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg  Foto: Charlotte Bruus Christensen  Klip: Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud  Mus: Nikolaj Egelund  
Priser:
CAN, Prize of Ecumenical Jury
CAN, Vulcain Prize
CAN, Bedste skuespiller (Mikkelsen)
CAN-N, Palme d'Or
RB, Bedste klipning
RB, Bedste birollleskuespillerinde (Wold)
RB, Bedste skuespiller (Mikkelsen)
RB, Bedste instruktør
RB, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.