4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Skånska mord - Hurvamorden (tv)
En tilsyneladende fredelig vikarierende politibetjent viser sig at gemme på grufulde hemmeligheder bag den hyggelige facade.
PSYKOPATIENS ESSENS
Sammenhængende i denne serie:

Skånska mord - Esarparen (tv) (1986)
Skånska mord - Veberödsmannen (tv) (1986)
Skånska mord - Bessingemordet (tv) (1986)
Skånska mord - Hurvamorden (tv) (1986)
Skånska mord - Yngsjömordet (tv) (1986)


Helt under huden og en anelse dybere kommer vi i denne fjerde af fem film i serien om skånske mord. Også denne historie er baseret på virkelige hændelser.

Igen ligger den mest skræmmende og urovækkende effekt i Ernst-Hugo Järegårds umenneskeligt dæmoniske spil. Hans portræt af den utilregnelige psykopat Tore Hedin hører til de absolut mest hårrejsende.

Elektrisk spænding
Fyldt til bristepunktet med elektrisk spænding går filmen hele tiden ét skridt videre i at slå benene væk under sine tilskuere. Aldrig får man fred, og det psykologiske gys er skræmmende, ind imellem grænsende til det bestialske.

Tore Hedin er en tilsyneladende fredelig vikarierende politimand ude i den skånske ødemark. Han hjælper til i efterforskningen af et mord - som vi selv har set ham begå.

Mens efterforskningen skrider langsomt frem, forsøger han kejtet af indlede et kærlighedsforhold med den noget yngre Karin. Da hun trækker sig, kommer Tores sande jeg frem.

Nøjagtigt og iøjenfaldende
En bund-uhyggelig historie, indrammet i troværdige 1952-kulisser, hvor detaljer omkring biler og indretninger er nøjagtige og iøjnefaldende.

Dybt skræmmende
Järegård presser ethvert tænkelig og utænkelig vanvid ud af sin rolle på et niveau, der næsten ikke er til at begribe, og er som sådan stærkt medvirkende til filmens virkelig dybt skræmmende effekt.

Stærk vekselvirkning
Men også vekselvirkningen mellem det tilsyneladende idylliske landsbymiljø og det ekstreme, for offentligheden skjulte, vanvid, fungerer stærkt og tankevækkende.

Direkte kontakt
Fuldstændig renset for musik står filmen rå som en direkte kontakt mellem tilskuer og vanvidsscenariet: et skræmmende møde.

Afslutningen hvor Järegård pludselig taler til kameraet er både bevægende og stærk, og den allersidste scene har hypnotiserende udstråling.
Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Skånska mord - Hurvamorden (tv)

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
1986, Sverige, Krimi, 100 min
Dansk titel: Skånska mord - Hurvamorden (tv)
Instr: Jan Hemmel Prod: Jan Hemmel  Manus: Max Lundgren  Foto: Richard Lindström  
Medvirkende:
Ernst-Hugo Järegård (Tore Hedin)
Anette Nordberg (Karin)
Karin Nordström (Agneta)
Nils Ahlroth (Allans far)
Rune Ek (Tores far)
Göte Fyhring (Bridgespiller)
Ann Gelbar (Tores mor)
Olle Lind (Bengtsson)
Håkan Mohede (Allan Nilsson)
Gunilla Poppe (Bridgespiller)
Rolf Rang (Politimand)
Stellan Sundahl (Poilitimand)
Thomas Ungewitter (Flodqvist)
Georg Årlin (Gustavsson)
Carl Billquist (Bridgespiller)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.