Man on Wire (2008)

    Det lykkes en fransk vovehals at udspænde en stålwire mellem de to World Trade Center-tårne i New York, og herefter vandre frem og tilbage 8 gange.


    ULTIMATIVT VOVESTYKKE

    Selve historien, selve vovestykket bag "Man on wire" er spektakulært. Det er denne nærved ubegribelige og overmenneskelige bedrift, der er dokumentarfilmens stærke fremdrift.

    Mellem to kæmper
    Kort efter at World Trade Center står færdigt i New York, planlægger den franske linegænger Philippe Petit at spænde en stålwire ud mellem tårnene for at leve sin helt store drøm ud i livet: at "svæve" mellem de to kæmper. Planlægningen af "kuppet", som han kalder det, er bedriftens største udfordring og udgør således også hovedparten af dokumentarfilmens spilletid.

    Klassisk spændingsophobning
    Arbejdet hen imod det egentlige klimaks er en klassisk spændingsophobning. Spørgsmålet er så, om den begrænsede fotodokumentation fra selve bestigningen af den udspændte wire kan udgøre en tilfredsstillende udløsning?

    Umiddelbar belønning
    Den umiddelbare belønning for publikum er James Marshs kløgtige og ukrukkede instruktion, der gør forløbet langt mere poetisk end ophidsende, langt mere stille end støjende.

    Klar og fin disposition
    Dyrkelsen af intensiteten bag forehavendet, altså de psykologiske og personlige aspekter ved den ekstreme dumdristighed, er en klar og fin disposition. Det gør dokumentarfilmen til et sart og intimt møde på grænsen mellem liv og død. Samtidig er de stoflige nærstudier af World Trade Centers to tårne i dag både rørende og historisk .



    Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2008, Storbritannien, USA, Dokumentar, Biografi, 94 min.

    Dansk titel: Man on Wire
    Instr: James Marsh Prod: Simon Chinn Baseret på: bogen "To reach the clouds" af Philippe Petit Foto: Igor Martinovic Klip: Jinx Godfrey Mus: Michael Nyman
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • AA - Bedste dokumentarfilm
    • RB-N - Bedste ikke-amerikanske film