4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Se til venstre, der er en svensker
En kommende brud kontaktes af sin søsters ekskæreste. Søsteren er indlagt på den lukkede afdeling med udvidede kærestesorger.
BLASFEMI UDSAT FOR DOGMER

De danske dogmefilm:
Festen (1998)
Idioterne (1998)
Mifunes sidste sang (1999)
The King is Alive (2000)
Italiensk for begyndere (2000)
Et rigtigt menneske (2001)
En kærlighedshistorie (2001)
Elsker dig for evigt (2002)
Se til venstre der er en svensker (2002)
Forbrydelser (2004)

Man skal ikke ret langt ind i denne dogmefilm, før man godt kan se, at den kvindelige instruktør Natasha ikke lever op til sit efternavn Arthy.

Filmen er alt andet end "artig", den er ubehøvlet, grim, barskt latterliggørende og nærmest blasfemisk i en ussel cocktail af indsigtsløse skildringer af tunge menneskeskæbner.

Hjemvendt fra Afrika
Sidse Babett Knudsen fyrer den af som den vordende brud, Katrine. Hendes mand Jonas får et kys på munden af Katrines gamle ven, Thomsen, der overraskende vender hjem fra en lang rejse i Afrika.

På psykiatrisk afdeling
Thomsen rendte dengang fra sin kæreste, Katrines søster Mette, og nu sidder Mette på psykiatrisk afdeling og har det ad helvede til. Thomsens liv blandt bedårende afrikanske kvinder har givet ham HIV, som Katrine (meget "troværdigt") ringer til sygehuset og får erklæret, uden at fortælle det videre til Thomsen.

Der gøres nar
Sådan kører tingene derudad. Kim Fupz Aakesons manuskript er så ganske alarmerende fejlproportioneret, at man tager sig til hovedet. Det kan godt være, at det er moderne at gøre nar ad alt og alle, og det er også ok med sort humor, når bare den er sobert præsenteret.

Latterliggørelser
I denne dogmefilm farer latterliggørelserne gennem luften: HIV og AIDS (hahaha), psykiatrisk indlæggelse (hahaha), personalet (hahaha), bøsser og homosex (hahaha), vi gør med kirken, som det passer os (hahaha).

Man sidder tilbage med et fuldstændig fastklistret ansigt. Ansigtsudtrykket "undren": hvorfor? Det er da for dumt..

Haltende spil
Skuespillet halter fra ende til anden i en dogmefilm, der svigter mange af sine glimrende forgængere og bestemt ikke hører hjemme i det fine selskab.
Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Se til venstre, der er en svensker

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Se til venstre, der er en svensker
Instr: Natasha Arthy Prod: Birgitte Hald, Birgitte Skov  Manus: Kim Fupz Aakeson  Foto: Rasmus Videbæk  Klip: Kasper Leick  Mus: Kaare Bjerkø  
Medvirkende:
Sidse Babett Knudsen (Katrine)
Björn Kjellman (Thomsen)
Søren Byder (Jonas)
Lotte Andersen (Mette)
Nicolas Bro (Tøjsælger)
Vigga Bro (Svigermor)
Martin Buch (Jesper)
Jimmi Jørgensen (Musiker)
Tina Gylling Mortensen (Sygeplejerske)
Lars Ranthe (Carsten)
Inge Sofie Skovbo (Læge)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.