4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Jean de Florette
En arving ankommer til Provence for at drive et lille landsted, men han får ikke at vide, at grunden rummer en kilde og bukker under for tørken.
FRANSK MESTERSTYKKE

Sammenhængende film:
Jean de Florette (1986)
Manon des sources (1986)

Her er der tale om intet mindre end et mesterværk, et uforglemmeligt og uimodståeligt fransk drama, der byder på næsten mere, end hjertet kan begære.

"Jean de Florette" griber fat om hjertet i mere end en forstand og præsenterer os for en historie, der rummer mange flere aspekter af livet, end man normalt ser i tredive halvgode film tilsammen. Filmen er den første af to.

En rimelig investering
Filmen blev en af Frankrigs største biografsucceser og samtidig den daværende hidtil dyreste filmproduktion i landet med otte gange normalt filmbudget. Man synes, at de penge er en yderst rimelig investering. Barsk historie
"Jean de Florette" er den barske historie om den pukkelryggede, Jean, der ankommer til et lille landsted, som han har arvet i Provence. Jean og hans lille familie har store planer om planter og kaniner, og optimismen smitter af på den tilsyneladende venligtsindede og tydeligvis småt begavede nabo, Ugolin.

En stor hemmelighed
Ugolin virker meget hjælpsom, men han bærer på en stor hemmelighed, som for alt i verden ikke må afsløres. For Ugolin og hans kompagnon, César, har planer om at overtage landstedet, når Jean bukker under.

Derfor fortæller Ugolin ikke Jean, at der findes en kilde på grunden, en kilde der kan give liv til både planter og dyr i den voldsomme tørke.

Nær vanviddets afgrund
Jean kæmper ihærdigt for at holde sit landsted i live med anstrengende daglige vandtransporter, men da effekten af tørken rigtigt kan mærkes, drives Jean nærmere og nærmere vanviddets afgrund.

Gennemført æstetik
Filmen runder mange stærke følelser, og de kommer forførende til udtryk i det fabelagtige skuespil, den smukke fotografering og en fortællestil- og rytme i en gennemført æstetik.

Guddommeligt
De tre mænd i større roller, Depardieu, Auteil og Montand spiller alle utroligt oprigtigt, Auteuils portræt af den gennemført naive Ugolin er guddommeligt. Den helt unge pige, Manon, portrætteres meget overbevisende af unge Ernestine Mazurowna.

Med stærk filmmusik af Jean-Claude Petit til understøttelse af den karakteristiske tema, der er en Verdi-bearbejdelse.
Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Jean de Florette

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
1986, Frankrig, Drama, 116 min
Dansk titel: Kilden i Provence
Instr: Claude Berri Prod: Alain Poiré, Pierre Grunstein  Manus: Claude Berri, Gérard Brach  Baseret på: roman af Marcel Pagnol  Foto: Bruno Nuytten  Klip: Noëlle Boisson, Arlette Langmann, Hervé de Luze  Mus: Jean-Claude Petit, Verdi (tema)  
Medvirkende:
Yves Montand (César Soubeyran/'Le Papet')
Daniel Auteuil (Ugolin)
Gérard Depardieu (Jean de Florette)
Elisabeth Depardieu (Aimee Cadoret)
Margarita Lozano (Baptistine)
Ernestine Mazurowna (Manon Cadoret)
Armand Meffre (Philoxéne)
André Dupon (Pamphile)
Priser:
GG-N, Bedste udenlandske film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.