Essential Killing (2010)

  En afghansk krigsfange undslipper en fangetransport i et ukendt sneklædt landskab.


  HØJPOTENT FANGEFLUGT

  Intens og nervepirrende thriller i en alternativ fortællestil: "Essential Killing" er en fascinerende film på naturens og vildskabens præmisser, men ofte tvunget i knæ af en malplaceret underlægningsmusik.

  Havner i grøften
  Efter en effektiv tilfangetagelsesmission ender en amerikansk fangekonvoj med afghanske fanger i grøften, og vores unavngivne hovedperson tager flugten.

  Højspændt
  Over sneklædt stok og sten i et ukendt land og på bare tæer. Dette her er Robinson Crusoe i en moderne og højspændt variant, tilført den flygtendes evige frygt for at blive taget.

  Smuk fotografering
  Filmen har virkelig meget markante kvaliteter i sin visuelle stil. Fra afghansk ørken til ukendte snebjerge (optaget i Norge) indstiller fotograf Adam Sikora sine linser med mageløst smukke resultater.

  Højpotent flugtplot
  Samtidig fungerer det højpotente flugtplot meget effektivt. Filmen er stort set dialogløs og koncentrerer sig helt og holdent om den jagedes kamp for at overleve. Så må man vælge, om det er muligt at fatte sympati for ham.

  Uskøn musik
  Så er det langt mere ærgerligt, grænsende til det ødelæggende, at en uskøn om end periodisk underlægningsmusik så småt begynder at sænke sig som et artificielt tæppe over det naturskønne drama.

  Tavs men udtryksfuld
  Vincent Gallo er meget troværdig i hovedrollen som den i filmen unavngivne Mohammed - i en tavs men særdeles udtryksfuld rolle.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2010, Polen, Norge, Irland, Ungarn, Frankrig, Thriller, Krig, 83 min.

  Dansk titel: Essential Killing
  Instr: Jerzy Skolimowski Prod: Ewa Piaskowska, Jerzy Skolimowski Manus: Jerzy Skolimowski, Ewa Piaskowska Foto: Adam Sikora Klip: Réka Lemhényi, Maciej Pawlinski Mus: Pawel Mykietyn