En sång för Martin (2001)

  Et midaldrende par bliver gift og lever lykkeligt sammen, indtil han får konstateret alzheimers.


  ET TRAGISK KÆRLIGHEDSDRAMA

  Bille August viser endnu engang prøver på sin talent for de følelsesfulde nordiske historier: "En sång för Martin" er et ægte og meget nærgående indblik i alzheimers-sygdommen, og hvad den gør ved et lykkeligt ægteskab.
   

  Følt hovedrollespil

  I de to hovedroller ses et par af svensk films helt store navne. I titelrollen som komponisten Martin ses Sven Wollter, mens hans kone, førsteviolinisten Barbara spilles af Viveka Seldahl.

  Musikalsk samarbejde
  De to har fundet hinanden og er blevet gift efter begge at være groet fast i deres tidligere ægteskaber. De er meget lykkelige sammen og fortsætter deres musikalske samarbejde med stor succes.

  Ned ad bakke
  Da Martin begynder at få problemer med hukommelsen, slår de det begge hen som stress. Men det skal snart vise sig, at der er tale om alzheimers. Nu kan det kun gå ned ad bakke.

  Udpræget sort
  "En sång för Martin" er udpræget sort og nedtrykt: Da først sygdommen er konstateret, bevæger filmen sig meget ensrettet mod den uundgåelige tragedie.

  Forstærker og fortætter
  Men det er filmens styrke, at den lægger sig så tæt op ad sygdommens virkelighed, som den gør. Man er med i hele forløbet, hvilket forstærker og fortætter oplevelsen og stemningen. Skuespillet er selvsagt meget afgørende i en film som denne, og Sven Wollter og Viveka Seldahl imponerer, så det ind imellem giver gåsehud.

  Stærkt spil
  Mest vanskelig er Seldahls rolle som den aleneladte kvinde, der er ved at sprænges af sine frustrationer. Sven Wollter smelter sammen med sin rolle og spiller rystende troværdigt.

  Roligt og sympatisk
  Billedsproget er roligt og "sympatisk" med god og virkningsfuld brug af skærgårdsnaturen. Her skinner det også igennem, at Bille Augusts hjerte banker for de skandinaviske film, og at det er her, han beriger os med sin mest indsigtsfulde instruktion.

  Smukt i det tragiske
  Filmen er smuk midt i det tragiske og hører til blandt de sjældne filmoplevelser, der virkelig giver stof til eftertanke og kan dukke op i hovedet flere dage senere. Viveka Seldahl døde kort tid efter filmens premiere.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2001, Sverige, Danmark, Tyskland, Drama, Musik, 113 min.

  Dansk titel: En sang for Martin
  Instr: Bille August Prod: Bille August, Lars Kolvig, Michael Lundberg, Michael Obel Manus: Bille August Baseret på: romanen "Boken om E" af Ulla Isaksson Foto: Jörgen Persson Klip: Janus Billeskov Jansen Mus: Stefan Nilsson
  Priser
  • BD-N - Bedste film
  • BD-N - Bedste skuespiller (Wollter)
  • BD-N - Bedste skuespillerinde (Seldahl)
  • GULDB - Bedste skuespillerinde (Seldahl)
  • GULDB - Bedste skuespiller (Wollter)
  • GULDB-N - Bedste film
  • GULDB-N - Bedste instruktør
  • GULDB-N - Bedste fotografering