Äideistä parhain (2005)

  Under anden verdenskrig sendtes mange finske børn til plejefamilier i Sverige. Drengen Eero oplever den svære dobbelthed i at have to mødre, der tilsyneladende ikke rigtig gider ham.


  NORDISK MELODRAMA

  Dette finsk/svenske krigsdrama forsøger at udspartle et mindre filmhistorisk hul: skildringen af fragten af finske krigsbørn til Sverige under anden verdenskrig.

  Med knægten Eero Lahti (Topi Majaniemi) som omdrejningspunkt dramatiseres forholdene i en konkret kontekst, og Eeros formning fra finsk dreng til skånsk depotdreng bliver i al sin intimitet en vedkommende affære.

  Eero er en genert men viljestærk knægt, hvis ophold i Skåne fra begyndelsen mærkes af, at hans nye mor Signe Jönsson (Maria Lundqvist), indædt havde ønsket sig en pige, og derfor nu er tvær og hård ved drengen.

  Dobbelt pinefuldt
  Opholdet på gården i Skåne bliver derfor til at begynde med dobbelt pinefuldt for Eero, da han både længes hjem til sin mor i Finland, og udstødes af sin nye mor i Skåne.

  Med tiden skal det dog vise sig, at der ligger et moderligt, kærligt og opofrende potentiale skjult i mor Signe, men det holder hårdt og koster mange kræfter.

  Blafrende fløjl
  Filmen er et stykke blafrende fløjl, der ømt kærtegner det sarte tema, og hvor klichéerne trives både billedligt og i fortællestilen. Som sådan indfries det forventelige, og der ligger ingen vilje gemt til at hverken overraske eller forføre.

  Potentialet ligger ene og alene i de kantede tegninger af forholdet mellem mor Signe og drengen Eero, og hér får filmens instruktør Klaus Harö hentet en række stjernestunder, om end sovset ind i den forventeligt rørstrømske filmmusik og højglanspolerede kamerature.

  Redegørende stil
  Perspektivet er mere historisk-antropologisk end det er barnets, og det er netop denne lidt redegørende stil, der skaber en kølig distance til begivenhederne - men hullet i filmhistorien lukkes, og emnet er beskrevet på det store lærred.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2005, Finland, Sverige, Krigsdrama, Børn på film, 111 min.

  Dansk titel: Mother of Mine
  Instr: Klaus Harö Prod: Ilkka Matila Manus: Jimmy Karlsson, Kirsi Vikman Baseret på: roman af Heikki Hietamies Foto: Jarkko T. Laine Klip: Darek Hodor Mus: Tuomas Kantelinen
  Priser
  • GULDB - Bedste skuespillerinde (Lundqvist)
  • GULDB-N - Bedste birolleskuespiller (Nyqvist)