Baghdad on Fire (2023)

    Unge iranske terrorister vil gå langt for at kæmpe for nye rettigheder. Demonstrerer mod kaos, korruption og interne stridigheder.


    SKULDER VED SKULDER

    Et kig med over skulderen på især unge irakiske terrorister, der 20 år efter den USA-ledede invasion af Irak demonstrerer mod kaos, korruption og de interne stridigheder, der har præget deres hjemland siden besættelsen.

     

    Skulder ved skulder

    Her står mænd og kvinder skulder ved skulder for at kræve mere frihed og demokrati, hvilket vækker opsigt i det notorisk kønsopdelte samfund. 19-årige Tiba er denne timelange dokumentars ”hovedperson”. På trods af sin unge alder er Tiba en erfaren aktivist, der vil gå langt for at forhindre ungdomsbevægelsens opløsning.

     

    Tæt på voldelige sammenstød

    Dokumentaren fungerer klart bedst, når kameraet får lov blot at observere demonstrationerne. Her kommer vi tæt på voldelige sammenstød med myndighederne, der bruger drastiske foranstaltninger til at undertrykke demonstranterne.

     

    Mindre stilbrud

    Mindre inciterende er de brud med den ellers gennemgående stil i dokumentarismen, hvor der skal deltages i samtaler om drømme og værdier. Det bliver hurtigt tanden for patetisk. En vekslende brug af underlægningsmusik fjerner i perioder det væsentlige fokus, særligt ”orgelpunkts-brummealvoren” hen imod slutningen.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2023, Norge, Dokumentar, Teenagere, 60 min.

    Dansk titel: Baghdad on Fire
    Instr: Karrar Al-Azzawi Prod: Jørgen Lorentzen, Nefise Özkal Lorentzen Manus: Karrar Al-Azzawi Foto: Hussein Monaf, Basher Salman Klip: Morten Haslerud Mus: Nawar Alnaddaf, Simon Matthew Valentine
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation