From Beyond (1986)

    En videnskabsmand har opfundet en 'resonator', så nye dimensioner af verden kan opleves i dens nærhed. Men maskinen går amok, og livet er på spil.


    SYRETRIP PÅ 102 OKTAN

    Instruktør Stuart Gordon gjorde det til lidt af en levevej at filmatisere noveller af H.P. Lovecraft, herunder er den sprøde zombiefilm Re-Animator (1985) nok bedst kendt, men også den oversete Castle Freak (1995) og ikke mindst perlen Dagon (2001).

     

    Ret godt styr på ekstremiteterne

    Med 'From Beyond' går der for alvor syretrip i både formidlingen af lyd og billede, og havde det ikke været fordi, det var filmens og forlæggets dna, kunne det hele meget vel have været tippet helt ud over afgrunden. Men nu har Gordon bare ret godt styr på ekstremiteterne.

     

    Udvidede dimensioner på verden

    Videnskabsmanden Crawford Tillinghast har opfunder en såkaldt "resonator", en maskine, der ved hjælp af stærkstrøm og magnetiske felter giver deltagerne i dens nærvær mulighed for at se udvidede dimensioner på verden. Men noget går helt galt, så da psykiateren Katherine McMichaels er med Tillinghast på laboratoriet for at vurdere, om han er gal eller genial, ender det snart i den rene ragnarok,

     

    Dyppet i syre

    Der er skruet helt op for effektmageriet, tanket med højest mulige oktan og dyppet i ekstremt ætsende syre, når "From Beyond" accellererer sig gennem de udtalt aparte begivenheder. Væk er virkeligheden, der i stedet er erstattet af sprød science fiction. Her hjælper det meget, at humoren ikke er gemt ret langt væk bag den enorme maskine på loftet.

     

    Seksuelle sideeffekter

    At bølgerne fra maskineriet også har seksuelle sideeffekter, får vi et herligt eksempel på, da psykiateren begynder at iklæde sig lak og læder for at hengive sig totalt. Det er skønt spillet af Barbara Crampton, ligesom også Jeffrey Combs er glimrende som den ultratrængt storsvedende professor, der vist ikke helt har styr på sin opfindelse. Richard Bands underlægningsmusik er nærmest konstant. Ladt alene er den både ambitiøs og interessant, men der er for meget af den filmen igennem, hvilket virkelig giver syre med syre på i rigtig mange scener.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1986, USA, Gyser, Science Fiction, 85 min.

    Dansk titel: From Beyond
    Instr: Stuart Gordon Prod: Brian Yuzna Manus: Dennis Paoli, Stuart Gordon, Brian Yuzna Baseret på: novelle af H.P. Lovecraft Foto: Mac Ahlberg Klip: Lee Percy Mus: Richard Band