The Moors Murders (1999)

    Mellem 1963-65 begik det britiske par Ian Brady og Myra Hindley en række bestialske mord på børn og begravede dem efterfølgende på heden.


    HELVEDET PÅ TÆT HOLD

    Ætsende dramatiseret dokumentarisk indblik i et af det virkelige livs mere bestialske seriemorderpar og deres ugerninger: Ian Brady og Myra Hindley var i årene 1963-65 ansvarlige for kidnapningen, mishandlingen og drabene på en række sagesløse børn, som de lokkede med i deres bil. Det var den yderst sadistiske Ian, der så at sige drev begæret til nye "afgrundsdybe højder", mens Myra mere var håndlangersken, for hvem det i særdeleshed var (seksuelt) opstemmende at se kæresten Ian så henført udi mishandlingens gerning.

     

    Helvedet på tæt hold

    Gennem fint afmålte interviews med mange af dem, der oplevede helvedet på tæt hold i 1960'erne (primært politifolk og de myrdede børns mødre) genfortælles dén historie, der nok kan få det til at vende sig i de fleste den dag i dag. I sig selv er parrets ugerninger udtryk for den komplette, ultimative hjerteløshed, men det faktum, at de også optog børnenes lidelser (på lydbånd), leder helt troværdigt en af de interviewede politimænd hen til den tese, at havde parret haft mere moderne udstyr til rådighed, ville de have filmet mordene – som såkaldte snuff films.

     

    Lødig og autentisk

    Den dramatiserede dokumentar er både lødig, men samtidig fuld af autenticitet, fordi den ikke i sin fortællestil søger sensationen. Ganske vist træder en underlægningsmusik af og til til for at "bidrage" med det lidt overflødigt patetiske, men det er mere undtagelsen end reglen. Og så kan det i meget høj grad mærkes, hvor påvirket de interviewede er over begivenhederne dengang, selvom der i mellemtiden er gået over 30 år.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1999, Storbritannien, Dokumentar, Biografi, Krimi, Seriemordere, Børn på film, 67 min.

    Dansk titel: The Moors Murders
    Instr: Clive Entwistle Prod: Clive Entwistle Klip: Tim Ritson Mus: Tim Dickinson
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation