Pearl (2022)

    En ung kvinde vil gå langt for at undslippe sin mors klamme udkantsjerngreb i 1918. Men frihedstrangen tager overhånd.


    FARVESTRÅLENDE AFSINDIGHEDER

    Sammenhængende film:

    Pearl (2022)

    X (2022)

     

    Samtidig med "X" filmede Ti West (med flere af de samme skuespillere, og sådan lidt i "hemmelighed") dette stort anlagte thrillergys, der søger at skildre nogle af de samme skæbner i det herrens år 1918, som i "X" – der foregår i 1979 – leger med pornofilmsproduktion.

     

    Ti West overgår sig selv

    Well, der er noget, der nok ikke hænger helt sammen med tid og alder, men lad nu det ligge. Betragtet som enkeltstående produkt udgør "Pearl" nemlig så mange farvestrålende afsindigheder, at man må sige, at Ti West har overgået sig selv... på godt og ondt.

     

    Ung, danseglad kvinde

    Pearl er en ung, danseglad kvinde (med en skinger, barnlig stemme), der bor på en udkantsgård med sin meget strenge og kærlighedsløse mor, og faren, der sidder i kørestol, fysisk depraveret og uden sprog, men med begrænset mimik.

     

    Holdes i stram snor

    Pearl holdes i stram snor, at hun snart er ved at koge over. Og da hun allerede er sindssyg (fornemmes det tidligt), kan kæden meget hurtigt springe af, og dét kan være farligt med en høtyv indenfor rækkevidde.

     

    Skruet helt op for farverne

    Der blev skruet helt op for farverne, efter at Ti Wests oprindelige idé med at filme i sort/hvid blev forkastet. Det former et nærmest "Barbie"-agtigt billedtæppe, hvor ekstremiteterne forstærkes i alt fra læbestift til blod. Men i farvespillene er der heldigvis også tænkt i vekslende "skydække" i legen med lys og skygge, så "Pearl" ikke kommer til at fremstå ensidigt ekshibitionistisk eller manieret.

     

    Enestående birollepræstationer

    Tidsbilledet er sjovere, end det er gennemgribende troværdigt. Hovedrolleindehaver og manusforfatter Mia Goth tangerer desværre overspil, hvorimod der er dybt enestående birollepræstationer fra hendes forældre, spillet af hhv. Tandi Wright og Matthew Sunderland.

     

    Øresønderrivende stemningsdikterende

    Og så er der... ikke helt overraskende... musikken. Her er der også skruet op for en særdeles Hitchcock/Hermann'sk underlægning, der ikke sætter nogle lys under skæpper. Det er dramatisk, men også øresønderrivende stemningsdikterende.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Canada, Thriller, Drama, Gyser, Seriemordere, 103 min.

    Dansk titel: Pearl
    Instr: Ti West Prod: Jacob Jaffke, Harrison Kreiss, Kevin Turen, Ti West Manus: Mia Goth, Ti West Foto: Eliot Rockett Klip: Ti West Mus: Tyler Bates, Tim Williams
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation