Trigger Man (2007)

    Tre gutter tager på jagt i skoven, men befinder sig snart i et helvede, hvor der bliver skudt på dem fra et forladt fabriksområde.


    PRIMITIVT VIRKNINGSFULDT

    Blandt Ti Wests allertidligste spillefilmsprojekter finder vi denne mildt sagt stærkt undervurderede thriller, der blev drejet på overordnet ganske få dage til hvad der svarer til ca. 50.000 kr.

     

    Åbenlyse usandsynligheder

    "Trigger Man" er på ingen måde en hverken moden, færdig eller særlig gennemarbejdet film. Det vidner de åbenlyse usandsynligheder i det simple manuskript om, men også den ultra-håndholdte og overdrevne ensidighed, der mest af alt vidner om superentusiastisk hjemmevideo.

     

    Nærværet hyldes

    Men når dét er sagt, skal det på ingen måde underkendes, at Ti West med "Trigger Man" slår en tone an, der både peger ind i hans senere (gyser)films succesfulde fortællestil, men også hylder nærværet – til skoven, til frygten, til kamp/flugt-instinkterne.

     

    Fatale konsekvenser

    Tre kække gutter er taget på jagttur i skoven, og de vandrer længe ad smalle stier gennem endeløse bøgeskove. Da de gør holdt for foden af et enormt forladt fabriksområde, bliver de pludselig beskudt fra ukendt kant – med fatale konsekvenser. Nu er de selv jaget vildt i skoven – og senere (decimeret) mellem de nedrivningsmodne fabriksbygninger.

     

    Tålmodighedskrævende

    "Trigger Man" hører uden tvivl til blandt Ti Wests mest tålmodighedskrævende film. Her er ingen ramasjang (ud over den periodisk skingert-anmassende underlægningsmusik og en ung filmkunstners tendens til overdrivelser, særligt i følgerne af volden.)

     

    Savner intet i intensitet

    Hvor det er nemt rundt omkring på diverse filmsider at finde kommentarer som "den kedeligste film, jeg nogensinde har set", er der meget langt mellem superlativerne. Og det kan undre, filmens nærvær og enkle, virkningsfulde stil taget i betragtning. Præmissen savner i hvert fald intet i intensitet, men meget i "tonen", der ind imellem grænser til det ubehjælpsomme.

     

    Gennem helt stille bøgeskov

    Der er stærke, nærmest magiske passager uden nogen dialog (eller musik), hvor gutterne bare vandrer gennem helt stille bøgeskov. Faktisk skal vi næsten halvvejs ind i handlingen, før det ventede ekstremskift sker.

     

    Virkelig enkle virkemidler

    Helt hen imod slutningen lykkes det Ti West med virkelig enkle virkemidler at bruge det omtalte forladte, faldefærdige fabriksområde som en ultimativt klaustrofobisk hovedrrolleindehaver... i lange takes, hvor alt og alle synes at holde vejret – inklusive lydbilledet.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2007, USA, Thriller, Gyser, Drama, 80 min.

    Dansk titel: Trigger Man
    Instr: Ti West Prod: Peter Phok, Ti West Manus: Ti West Foto: Ti West Klip: Ti West Mus: Jeff Grace
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation