Graveyard Shift (1990)

    En meget nedslidt tekstilmølle drives af en kompromisløs leder, der ikke tager stedets enorme rotteproblem alvorligt.


    FED STEPHEN KING-FORTOLKNING

    En alt for underkendt Stephen King-filmatisering: "Graveyard Shift" er med sit enkle, men virkningsfulde setup en lille perle i de enorme mængder af King-filmatiseringer, hvor det med de fleste desværre – og ofte med god grund – er blevet en vane på forhånd at stemple dem som noget gylle.

     

    Kompakt, men kompleks

    Det bør langt fra være tilfældet her. Vi får den kompakte, men komplekse fortælling om den grotesk nedslidte tekstilmølle, der ligger langt fra alfarvej og stiger til vejrs mod himlen i sin simple trækonstruktion.

     

    Hobetal af rotter

    Indenfor kæmper et lille sjak under kummerlige og ekstremt varme forhold under ledelse af den egenrådige Mr. Warwick. Rundt omkring dem og de forhistoriske kæmpemaskiner vimser hobetal af rotter, og ingen ved, hvor mange flere, der gemmer sig under de halvrådne gulvbrædder og i de mange hulrum, ingen har overblik over.

     

    Ekstreme arbejdsforhold

    Men det skal vise sig, at Warwick og hans folk har endnu mere ekstreme "arbejdsforhold" i vente. De mange rotter har nemlig en ganske særlig "mor", og hun er ikke venligt stemt...

     

    Entusiasmen smitter

    Tømrere, scenografer og produktionsdesignere har haft en fest med at genskabe Kings farveløse, bakterie-inficerede rottefabrik – og man mærker entusiasmen. Det er svært ikke at blive lidt glad i låget af, og så glemmes alle de svage led langt lettere.

     

    Troværdig vanvittighed

    Brad Dourif præsterer endnu en troværdig vanvittighed gennem sin maniske rottefænger-karakter, og filmens anden rigtig fine præstation finder vi hos møllelederen Warwick: Sammenbidt, determineret, iskold og beregnende driver han sin fabrik, koste hvad det vil.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1990, USA, Gyser, Dyr på film, 86 min.

    Dansk titel: Graveyard Shift
    Instr: Ralph S. Singleton Prod: William J. Dunn, Ralph S. Singleton Manus: John Esposito Baseret på: novelle af Stephen King Foto: Peter Stein Klip: Jim Gross, Randy Jon Morgan Mus: Brian Banks, Anthony Marinelli
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation