Family Life (1971)

    Et konservativt og retskaffent forældrepar forarges over datterens "frisind", og hun stemples som sindssyg.


    ÆSTETISERET TRØSTESLØSHED

    Ken Loach har alle dage været arbejder- og lavere middelklasse-filmfortolkeren over dem alle i Storbritannien – her med sit første opus siden debuten Kes (1969) to år tidligere.

     

    Frisind og manglende respekt

    Med "Family Life" graver han lige niveauet dybere ned i det samfunds- og familienormative, som oplevet i kernefamilien Baildons hverdag. Her bliver forældrene forargede over datteren Janices frisind og manglende respekt – hun har netop fået foretaget en abort – at de føler, de må gribe til handling.

     

    Hyperhysteriske reaktionsmønstre

    Det starter en lavine af hyperhysteriske reaktionsmønstre hos forældrene, der alle har dét til fælles, at de totalt mangler psykologisk indsigt. I stedet for at tale med datteren, taler forældrene hende, og Janice havner snart i psykiatrien, ganske simpelthen fordi hun opfører sig lidt "anderledes".

     

    Æstetiseret trøstesløshed

    Loachs evne til at æstetisere det trøstesløse i et klaustrofobisk fortættet hverdagsbillede er unik. Når Janices forældre gør sig kloge på datterens "tilstand" over kakelbordet, perler det glade vanvid nærmest på biograflærredet.

     

    Svigt, dumhed og selvoptagethed

    Det er en simpel fortælling om svigt, dumhed og selvoptagethed i en tid, hvor indsigten i psykiske udfordringer ikke var prangende. Stilen er knap og skåret ind til benet – i vid udstrækning er det stemningerne, omgivelserne og omstændighederne, der tager styringen og ikke en filmauteur.

     

    Dyb og oprigtig indlevelse

    Loach er næsten dokumentarisk i sin tilgang. Musik er her ikke meget af, og skuespillet er præget af en dyb og oprigtig indlevelse i det betændte stof, der udarter sig i drama på højt niveau.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1971, Storbritannien, Drama, Psykologisk drama, Teenagere, 108 min.

    Dansk titel: Familieliv
    Instr: Ken Loach Prod: Tony Garnett Manus: David Mercer Baseret på: skuespillet "In Two Minds" af David Mercer Foto: Charles Stewart Klip: Roy Watts Mus: Marc Wilkinson
    Priser
    • BERLIN - FIPRESCI Prize
    • BERLIN - Interfilm Award
    • BERLIN - OCIC Award