A Piece of Sky (2022)

    En kræftsygdom ændrer livet for et ungt par i alperne, netop som lykken skulle til at begynde.


    INGEN FORMILDENDE OMSTÆNDIGHEDER

    Råt, stringent, tankevækkende og hjerteskærende intimt serverer Michael Koch her sin anden spillefilm – optaget i og omkring en lille alpelandsby i den tysktalende del af Schweiz. Her bor den enlige unge mor Anna med sin datter Julia. Anna er postbud om dagen og bartender om natten, mens de fleste andre i landsbyen arbejder med køer og mælkeproduktion.

     

    Stille harmoni
    En af bondemændene er den stærke, firskårne og ordknappe Marco. Han er for nylig flyttet op i bjergene for at arbejde på en gård, og de to forelsker sig snart. Selvom de andre i landsbyen ikke helt forstår, hvad de to ser i hinanden, gifter de sig og lever i stille harmoni. Men noget er galt.

     

    En svær beslutning

    Marco har svære og invaliderende hovedpiner, og snart får han konstateret kræft. Han begynder at miste sin impulskontrol og opfører sig tiltagende ubehageligt over for Anna og Julia, og da hans udbrud bliver direkte farlige, må Anna træffe et af sit livs sværeste beslutninger.

     

    Liv- og dødsdramatik
    Michael Koch indrammer sit liv- og dødsdrama i en bjergtagende, men samtidig nådesløs bjergkulisse: Livet i bjergene er sjældent bare dejligt, det er ofte barskt og brutalt. Dalen, filmen er optaget i, er således smal med stejle skråninger, og arbejdet er fysisk meget hårdt.

     

    Ingen formildende omstændigheder
    Her er med andre ord ingen formildende omstændigheder, hverken i historien eller i filmens stringente stil. Den smukke udsigt er hverdag, og det seje arbejde i vintertiden kræver sin mand. Filmen tilbyder ingen varme omslag i form af billedskønne og bjergtagende bredformatsbilleder (den er optaget på 16mm), og ”blødgørende” underlægningsmusik er her ikke meget af. Valget af amatørskuespillere over hele linjen bidrager med en endnu højere grad af autenticitet til den i forvejen overrumplende filmoplevelse.

     

    Ikke let at bevidne

    Det er ingen let film at bevidne. Den kræver tålmodighed, men giver omvendt meget igen. Emnet er barskt, og udsigterne dystre. Lydbilledet udgør en stærkt medvirkende faktor i historiens tiltagende klaustrofobi, som oplevet både gennem Marco og Anna. De ”kreative” intermezzi, hvor et velklædt kor synger mellem de sneklædte bjerge fungerer ikke optimalt og forstyrrer helheden i en ellers helstøbt rå film.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Schweiz, Drama, Psykologisk drama, Bjerge på film, 136 min.

    Dansk titel: Drii Winter
    Instr: Michael Koch Prod: Christof Neracher Manus: Michael Koch Foto: Armin Dierolf Klip: Florian Riegel Mus: Jannik Giger, Tobias Koch
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation