Hva skjedde med Torstein Raaby? (2022)

    Torstein Raaby er i dag stort set glemt. Men han var agent for British Secret Intelligence Service under 2. verdenskrig og deltog i Kon-Tiki-ekspeditionen.


    GODE INTENTIONER KVÆLES

    Her sætter dokumentaristen Stian Indrevoll sig ambitiøst – og præget af en årelang personlig interesse for emnet – for at løfte sløret for gåden Torstein Raaby.

     

    Med på Kon-Tiki

    Torstein Raaby blev født på nordnorske Andøya i 1918 og var, ud over at være radiooperatør, hemmelig agent for British Secret Intelligence Service under 2. verdenskrig – og blev således Nordnorges største krigshelt. Tilmed var han med på den meget veldokumenterede og kendte Kon-tiki-ekspedition som telegrafist i 1947, og han døde under en sagnomspundet rejse til Nordpolen i 1964. 

     

    I glemmebogen

    Men på trods af disse meritter er Raaby i vid udstrækning gået i glemmebogen (modsat – i Kon-Tiki-regi – Thor Heyerdahl). Det er bl.a. dét, Indrevoll vil ændre på, og det ville han faktisk allerede som et par og tyveårig, hvor han blandt andre interviewede Heyerdahl om Raaby.

     

    Ambitiøst sammenstykket

    Men først i 2022 lykkedes det endelig for Indrevoll at få enderne til at mødes i denne ambitiøst sammenstykkede dokumentar, der primært viser dokumentaristens egen forskning, møder, interviews m.m., men som også bruger indslag af dramatiseringer, hvor fortiden forsøges bragt til live.

     

    Helt igennem uden overraskelser

    Det er alt sammen pænt, nydeligt og professionelt (komplet med smukke naturoptagelser), men også helt igennem leveret uden overraskelser — når det kommer til fortællestilen. Her forfaldes til det “sikre” med en god blandet landhandel af ovennævnte indspark. 

     

    Ekstremt kvælende underlægningsmusik

    Den afgjort største “bundtrækker” i dokumentaren er dog den helt igennem forfejlet udspartlende (og konstante!) underlægningsmusik. Det er hørt før, at dokumentarer bruger meget forklarende stemningsmusik, hvilket altid er en uskik, men hér er det så ekstremt, at det faktisk kvæler de gode intentioner, næsten før de er sat i svingninger.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Norge, Dokumentar, Biografi, Bjerge på film, 82 min.

    Dansk titel: What happened to Torstein Raaby?
    Instr: Stian Indrevoll Prod: Thorvald Nilsen Manus: Stian Indrevoll, Håvard Klyve Parr Foto: Stian Servoss Klip: Stian Indrevoll
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation