Westworld (1973)

    I en fremtid kan man vælge en af tre western-fantasiverdener og selv optræde i en iscenesat fortid. Men kan man stole på robotterne?


    SCIENCE-FICTION-WESTERN

    Med en original humor blander instruktør og manuskriptforfatter, Michael Chrichton, to vidt forskellige filmgenrer sammen - western og science fiction.

    Denne blanding lyder i sig selv tillokkende, og man kan glæde sig over, at man får fuld valuta for pengene i "Westworld", der på mange måder sprænger alle rammer.

    Forlystelsespark for voksne
    En ny form for forlystelsespark for voksne har fået stor succes i USA. De voksne strømmer til. Hér kan man vælge en af tre "verdener" - et præcist genskabt fortidsunivers serviceret af robotter.

    Således vælger John Blane og Peter Martin "Det vilde Vesten"; en uges meget realistisk ophold i "Westworld".

    Her er alt tilladt, skydevåbnene er ægte, mens de fleste folk i verdenen er robotter. Skydevåbnet er udstyret med en varmecensor, så almindelige mennesker ikke kan risikere at blive skudt udenfor saloonen.

    Våde drengedrømme
    De kolde robotter er programmeret til at tirre gæsterne. Om natten bliver de så repareret og kan allerede næste dag udfordre gæsterne til skudduel igen. Gæsterne finder Westworld ganske underholdende. At vandre rundt i de realistiske kulisser som en anden cowboy er at få drengedrømmene til at gå i opfyldelse.

    Men pludselig en formiddag bryder hele Westworlds omfattende computersystem sammen, og robotterne begynder at handle uden at tøve.

    Robotter går amok
    Således bliver robotterne pludselig truende og myrder talrige gæster. Peter Martins tidligere "offer" skyder John Blane og jagter Peter over flere kilometer, helt tilbage til Westworlds hovedindgang.

    "Westworld" balancerer hele tiden mellem western- og science fictiongenren. Det ene øjeblik er vi tilbage i 1800-tallets vilde vesten, det næste bag kulisserne i programmeringsrummet med flimrende dataskærme og stressede kittelklædte eksperter.

    Overbevisende effekter
    Når eksperterne reparerer robotterne, blottes opfindsomme alternativer til menneskets organer. Det er gode og overbevisende visuelle effekter.

    Efterfulgt i 1976 af "Futureworld", instrueret af Richard T. Heffron.



    Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024