4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Shawshank Redemption, The
Selvom man sidder indespærret i fængsel på livstid, behøver det ikke at fjerne håbet om at kunne vende tilbage til verdenen udenfor.
I EN ANDEN VERDEN
Man er helt i en anden verden, mens man ser denne film. Fantastisk underholdende og fyldt med uventede overraskelser. Det er ikke mindst skuespillernes skyld, at "The Shawshank Redemption" fungerer så overbevisende. Alle spiller fremragende, og man glemmer alt om tid og sted.

At tage tyve år på
Men netop tid er det eneste problem i filmen: Historien foregår over omtrent tyve år, og som det så ofte er set på film, så har skuespillerne altså svært ved at "tage tyve år på" i løbet af nogle måneders indspilninger. Det generer en anelse.

Nye ven- og fjendskaber
Otte Oscarnomineringer fik denne film baseret på en novelle af Stephen King. Et fængsels garvede mellemhandler indleder filmen og fortæller os om sit møde med den nyindsatte, Andy Dufresne. Han ser tilforladelig ud, og man har svært ved at tro, han er en morder. Men det er der heller ingen beviser for, at han er.

Hårde prøvelser
Andy Dufresne må forfærdelig meget igennem i fængslet, før han begynder at "falde til". Han bliver mishandlet og udnyttet på det groveste. Men det bliver hans succesfulde baggrund som advokat, der skaffer ham fred og popularitet inden for fængslets mure. De ansatte opsøger ham også for at få hjælp til deres selvangivelser, og Andy bliver hurtigt fængselsinspektøren, Nortons, kæledægge.

En populær indsat
Men Andy er ingen stræbertype. Han er efterhånden gode venner med de fleste i fængslet, og hans store almene viden er i høj kurs. Han arbejder hårdt i flere år for at få forbedret fængslets bibliotek, han arbejder i det hele taget hårdt hele tiden for at skjule det, han egentlig går og pønser på.

Omhyggelige planer
Imens aner end ikke hans bedste ven, mellemhandleren Red, uråd. Og det er til trods for, at han skaffer ham alle de materialer, der er nødvendige. Andy Dufresne er meget omhyggelig, og man skal være meget årvågen for at fatte, hvad han har gang i bag kulisserne.

Det afsløres da også først meget sent i filmen, og for mange vil det komme som et herligt chok.

Et medrivende bekendtskab
"The Shawshank Redemption" er et dybt medrivende bekendtskab. Der er virkelig ikke mange sekunders stilstand. Man er hele tiden helt oppe på mærkerne. Inspirerende underholdning, flot teknisk håndværk - en af de absolut bedre fængselsfilm.

Rolig tilgang
I alle facetter af filmens rolige tilgang til det betændte stof finder man velovervejet underspillet dramatik. Der forfaldes ikke til letkøbt vold og magt baseret på forslidte fængselsklichéer.

I stedet bygges tillid, vanvid, drømme og mareridt op fra grunden i en meget helstøbt filmoplevelse, der kan tåle op til flere gensyn.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Shawshank Redemption, The

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Verden udenfor, En
Instr: Frank Darabont Prod: Niki Marvin  Manus: Frank Darabont  Baseret på: novelle af Stephen King  Foto: Roger Deakins  Klip: Richard Francis-Bruce  Mus: Thomas Newman  
Medvirkende:
Tim Robbins (Andy Dufresne)
Morgan Freeman (Red)
Bob Gunton (Warden Norton)
William Sadler (Heywood)
Glancy Brown (Captain Hadley)
James Whitmore (Brooks)
Mark Rolston (Bogs Diamond)
Gil Bellows (Tommy)
Jeffrey DeMunn (1946 D.A.)
Neil Giuntoli (Jigger)
David Proval (Snooze)
Ned Bellamy (Guard Youngblood)
James Babson (Con)
Priser:
GG-N, Bedste manuskript
GG-N, Bedste Skuespiller (Freeman)
AAN, Bedste Musik
AAN, Bedste Lyd
AAN, Bedste Klipning
AAN, Bedste Fotografering
AAN, Bedste Adopterede Manuskript
AAN, Bedste Skuespiller (Freeman)
AAN, Bedste Film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.