4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Night Moves
En privatdetektiv ledes ind i et livsfarligt spil, da han drager ud til kysten for at finde en ung pige.
BEGRUNDET MISTANKE
"Night Moves" er en fremragende dyster film med Gene Hackman i hovedrollen som privatdetektiven Harry Moseby. En pensioneret skuespillerinde lejer ham til at skaffe datteren Delly (Melanie Griffith i sin debutrolle) hjem. Delly er flyttet ud til sin stedfar ved kysten.

Begrundet mistanke
Harry får ret hurtigt fat i Delly, der efter at have opdaget et halvt opløst lig på havbunden hellere end gerne vil hjem til storbyen igen. Harry får selvsagt mistanke om, at det kan være mord. Sporene leder ham tilbage til stedfaren ved vandet, og inden længe peger alt på, at stedfaren må være indblandet.

Dén måde, Harry bliver sat skakmat på er originalt og skildret. Instruktør Arthur Penn har villet gøre op med den vante fremstilling af privatdetektiven. Harry Moseby er ikke den frelsende helt. Da han først har opklaret sagens sammenhæng, er det for sent, og han må oven i købet se sig selv slået.

Elegant fortalt
Historien er særpræget og elegant fortalt, men ind imellem bliver forviklingerne for mystiske, og nogle scener kan blive lidt for lange og trættende.

Gene Hackman spiller vidunderligt, på én gang afdæmpet, rasende, nervøst, selvsikkert og personligt.
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Night Moves

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
1975, USA, Mystik, 93 min
Dansk titel: Skakmat
Instr: Arthur Penn Prod: Robert M. Sherman  Manus: Alan Sharp  Foto: Bruce Surtees  Klip: Dede Allen  Mus: Michael Small  
Medvirkende:
Gene Hackman (Harry Moseby)
Susan Clark (Ellen Moseby)
Edward Binns (Ziegler)
Harris Yulin (Marty Heller)
James Woods (Quentin)
Melanie Griffith (Delly Grastner)
Kenneth Mars (Nick)
Anthony Costello (Marv Ellman)
Dennis Dugan (Boy)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.