4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Moonstruck
Lidt om familieidyl eller manglen på samme.
VAMMEL FAMILIEIDYL
Et rigtigt gruopvækkende eksempel på, hvorledes amerikanerne elsker deres egen supervamle familieidyl. Så meget elsker de den, at når den på vammel og uopfindsom vis indspilles som film, så giver de den tre Oscars og nominerer den til yderligere tre. Det er helt forfærdeligt.

Historien i "Moonstruck" skal forestille at være humoristisk, men det falder fuldstændig til jorden . I hovedrollen som Loretta Castorini ses den sydlandsk udseende sanger med det fikse kælenavn "Cher".

Et småkedeligt liv
Hun lever et småkedeligt liv uden mand. Men så en dag frier den noble herre Johnny Cammareri til hende, og hun siger ja. Straks efter rejser Johnny af sted til sin mors dødsleje. Imens skal Loretta opsøge Johnnys noget yngre bror Ronny.

Johnny vil gerne slå en streg over de mange års kulde, der har været imellem ham og broderen. Men Loretta har svært ved at komme i kontakt med Ronny, indtil han opdager, at hun vist egentlig er mægtig sexet og tager hende på sengekanten!

Hemmelig elskerinde
Imens fører Lorettas far Cosmo en fræk tilværelse med hemmelig elskerinde. På den måde kan han blive nødt til at acceptere Lorettas forhold til Johnnys lillebror, da Loretta en dag ser faderen sammen med elskerinden. Det skulle jo nødig afsløres.

Flad & plat humor
Ja, som man kan fornemme, så er der masser af klichéer i John Patrick Shanleys Oscarbelønnede suppemansuskript. Men humoren er for flad, for plat, for forudsigelig, for dum.

"Cher" vandt også en Oscar for sin slikkede, sukrede, vamle og klistrede præstation. Dukket, kunstigt og med en meget utroværdig accent fører hun sig frem med de bemalede læber i front.

En anelse gods
Nicolas Cage er fin nok. Der er en anelse gods i hans rolle. Vincent Gardenia og Danny Aiello spiller fint, mens Olympia Dukakis folder sig halvhjertet ud som bekymret mor og kone (hun fik i øvrigt også en Oscar).
Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Moonstruck

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
1987, USA, Romantik, 96 min
Dansk titel: Lunefulde måne
Instr: Norman Jewison Prod: Patrick Palmer, Norman Jewison  Manus: John Patrick Shanley  Foto: David Watkin  Klip: Lou Lombardo  Mus: Dick Hyman  
Medvirkende:
Cher (Loretta Castorini)
Nicolas Cage (Ronny Cammareri)
Vincent Gardenia (Cosmo Castorini)
Olympia Dukakis (Rose Castorini)
Danny Aiello (Johnny Cammareri)
John Mahoney (Perry)
Robin Bartlett (Barbara)
Cynthia Dale (Sheila)
Amy Aquino (Bonnie)
Priser:
BERLIN, Sølvbjørn, Bedste instruktør
BERLIN-N, Guldbjørn-nominering
GG, Bedste birolleskuespiller (Dukakisgg-)
GG, Bedste skuespiller (Cher)
GG-N, Bedste manuskript
GG-N, Bedste skuespiller (Cage)
GG-N, Bedste film
AA, Bedste originale manuskript
AA, Bedste birolle skuespillerinde (Dukakis)
AA, Bedste skuespillerinde (Cher)
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste birolle skuespiller (Gardenia)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.