4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Adventures of Baron Munchausen, The
En aldrende baron og hans brogede slæng af venner og følgere kommer vidt omkring på alle tiders eventyr.
PINLIG NONSENS
Denne film kom efter de tre vellykkede Monty Python-film (1975-1983) og er co-produceret af Python-gutternes eget selskab, instrueret af Python-Terry Gilliam og med Python-Eric Idle i en af de bærende roller.

Python på efterkrav?
Altså masser af Python på efterkrav - eller hvordan? Ja, på papiret - men resultatet er meget langt fra Pythons niveau og er decideret pinlig nonsens, en krampagtig og overlang, ekstremt støjende og ufokuseret eventyrkomedie, der kun bliver mere og mere outreret.

Farverige løgnehistorier
Det er forsøget på at vække historierne om Baron von Müncchausen til live. Münchhasen huserede i Tyskland i 1700-tallet og blev især kendt for sine talrige løgnehistorier - heraf de måske lovligt farverige eventyr.

En smuttur til Månen
Terry Gilliam har sat alt ind på at genskabe de fantastiske universer, bl.a. en lille smuttur forbi Månen, hvor månekongen i skikkelse af Robin Williams byder velkommen.

Umulige forhindringer forceres
Men det er til vands, til lands og i luften på moder Jord, at filmens handling primært udspiller sig. Her forcerer den aldrende baron og hans lille sjak af venner og tilhængere de mest umulige forhindringer, konstant omgivet af eksplosioner og andre livstruende ekstremiteter.

Eventyr tabt på gulvet
Det er et eventyr tabt på gulvet. For der er ikke meget eventyr over den hysteriske fortællestil, som Terry Gilliam kompromisløst lægger for dagen. Komikken er overtændt, de farvestrålende locations drukner i det overskruedes ubønhørlighed, og skuespillet trækkes med ned af iscenesættelsens tyranni.

Klinger hult
Replikkerne klinger hult i deres evige forsøg på at ramme en komisk tone, der tydeligvis skal minde om Monty Pythons. Det preller helt og aldeles af på overfladen og bliver langt mere pinligt end tåleligt.

Thurmans første rolle
Uma Thurman havde her sin første filmrolle. Filmens uendeligt lange produktionstid med bl.a. økonomisk tovtrækkeri og bøvl med locations i Italien gjorde imidlertid, at et par andre film optræder tidligere i hendes filmografi.

Larmende udtryk
Michael Kamen leverer en i sammenhængen tilpas brovtende musik. Ironisk nok drukner selv dén i filmen helt hysterisk larmende udtryk.
Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Adventures of Baron Munchausen, The

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Verdens største løgnhals
Instr: Terry Gilliam Prod: Thomas Schühly  Manus: Charles McKeown, Terry Gilliam  Foto: Giuseppe Rotunno  Klip: Peter Hollywood  Mus: Michael Kamen  
Medvirkende:
John Neville (Baron von Munchausen)
Eric Idle (Desmond / Berthold)
Sarah Polley (Sally Salt)
Oliver Reed (Vulcan)
Jonathan Pryce (Jackson)
Uma Thurman (Venus / Rose)
Alison Steadman (Daisy)
Robin Williams (King of the Moon)
Sting (Heroic Officer)
Terry Gilliam (Irritating Singer)
Priser:
AAN, Bedste makeup
AAN, Bedste visuelle effekter
AAN, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste scenografi
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.