4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Undergångens arkitektur
Nazismens anatomi skildres uden omsvøb.
ÆRLIGT VANVID
Den svenske dokumentarist, Peter Cohen, leverer her et usædvanligt ærligt portræt af nazismens storhedsvanvid. Med hovedfokus på styrets syn på arkitektur, kunst, film og litteratur gives et fascinerende indblik i nazismens anatomi, uden omsvøb.

Arkivbilleder uden ledsagelse
Cohens tilgang til det historiske stof er beundringsværdigt ukrukket. Rolf Arsenius' fortællerstemme er krumtappen, arkivbillederne leveres uden ledsagelse: bearbejdelsen er begrænset til klipning og yderst diminutiv brug af musik.

Nye sammenhænge
Wagner er altid saftig underlægningsmusik i dokumentarer om nazismen, men i Peter Cohens kyndige hænder bliver det wagnerske begreb, "Leitmotif", dyrket i helt nye sammenhænge.

Effektfuld virkning
Operaforspillet er nemlig bearbejdet og nyindspillet til lejligheden, og hornet tuder filmen igennem sin ildevarslende klagesang uden orkestral forløsning. Senere i filmen udvikles samme horn i en dissonans med meget effektfuld virkning.

Kunst & kultur i fokus
For mange vil det dokumentariske stof indebære ny viden, i det Cohen fokuserer på nazismens syn på kunst og kultur snarere end giver et bredspektret billede af politik og magt.

Indsigtsfuldt
Men der er også plads til det store billede, og jødeforfølgelsen har fx sit eget stærke afsnit. Generelt er "Undergångens arkitektur" indsigtsfuld forskningsformidling, der har fingeren på det ærlige udtryks puls.
Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Undergångens arkitektur

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Undergangens arkitektur
Instr: Peter Cohen Prod: Peter Cohen  Manus: Peter Cohen  Mus: Sven Ahlin, Peter Cohen  
Medvirkende:
Rolf Arsenius (Fortæller (Stemme))
Adolf Hitler (Sig selv (arkivfilm))
Josef Goebbels (Sig selv (arkivfilm))
Heinrich Himmler (Sig selv (arkivfilm))
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.