4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Borgman
En tilsyneladende sølle hjemløs mand banker på en rig families dør. Manden og hans hjælpere viser sig at være meget usædvanlige terrorister.
BUNDEN ER NÅET
I dette dansk/hollandsk/belgisk co-finansierede thrillerdrama præsenteres vi for en historie alternativ, at det skriger til himmelen.

Søgt fiduskunst
Og det er ikke noget primalskrig mod højderne. Tværtimod er "Borgman" en tykt klæbrig masse af søgt fiduskunst, hvor man er nødt til at støtte sig til H.C. Andersens glimrende eventyr, "Kejserens nye klæder". For som i eventyret kan man om filmen i overført betydning udbryde: "den har jo ikke noget tøj på!"

En rig kernefamilie åbner en dag døren for en hjemløs mand, der spørger om han må få et bad. Det bliver ham nægtet, og rigmandsfar giver endda den hjemløse et lag tæsk.

Kræver sin ret
Den hjemløse, der går under navnet Camiel Borgman, vender dog snart tilbage og kræver sin ret, og uden husbondens vidende plejer fruen den tilsyneladende usle eksistens.

Ingen helt almindelig gut
Efterhånden bliver det klart, at denne Borgman vist ikke er nogen helt almindelig gut, måske er han slet ikke en gut. Hvad er han overhovedet, og hvad er det for et eksperiment, som han sammen med to assistenter har gang i med familien?

Selvsmagende sensationslyst
Det er åbne spørgsmål, der aldrig bliver direkte besvaret. Filmen kredser om sin egen selvsmagende sensationslyst i en grad, så der nærmest opstår kondens på bagsiden af biograflærredet.

Forblændelsens psykologi
Publikum world wide har ikke desto mindre taget "Borgman" til sig som en sprødt alternativ darling, bl.a. var filmen nomineret til De gyldne Palmer i Cannes! Det er påfaldende, og igen må man henlede opmærksomheden på nævnte eventyr af H.C. Andersen som reference til forblindelsens psykologi.

Mystificerende univers
Skuespillet bliver aldrig rigtigt overbevisende. Det synes tydeligt, at heller ikke protagonisterne helt har vidst, hvilket ben de skulle stå på i det mystificerende univers af komisk-bestialsk science fiction-mystik-thriller-indsæt selv isme eller genre hér.

Danskere i billedet
Et par danskere har sneget sig ind i billedet. Sara Hjort Ditlevsen som både sød og sur au pair, der til lejligheden visser struttende bryster. Benjamin Boe Rasmussen er første mand i billedet som mand med hund.

Til bunds
I lange perioder helt musikløs, men det er ingen formildende omstændighed, når filmen som sådan er én stor syltekrukke, hvor handlingen på det tarveligste tvinger alt og alle til bunds, i direkte og overført betydning.
Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Borgman

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
2013, Holland, Thriller, 113 min
Dansk titel: Borgman
Instr: Alex van Warmerdam Prod: Alex van Warmerdam  Manus: Alex van Warmerdam  Foto: Tom Erisman  Klip: Job ter Burg  Mus: Vincent van Warmerdam  
Medvirkende:
Jan Bijvoet (Camiel Borgman)
Hadewynch Minis (Marina)
Jeroen Perceval (Richard)
Tom Dewispelaere (Pascal)
Sara Hjort Ditlevsen (Stine)
Priser:
CAN-N, Palme d'or nomination
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.