4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Heavenly Creatures
To pigers meget nære venskab udvikler sig i en skræmmende retning.
PIGESKRIG & PUBERTET
Kate Winslet, en af senhalvfemsernes helt store skuespillerinder, fik sin spillefilmsdebut i Peter Jacksons dramatiske new zealandske "Heavenly creatures". Debutpræstationen er desværre - tynget af en grim historie - både stiv og kunstig.

To piger mødes
Winslet spiller den højt begavede rigmandspige Juliet Hulme, der midt i 1950'erne møder den jævnaldrende fattige Pauline Parker (udmærket spillet af Melanie Lynskey).

Homoerotik
De går sammen på pigekostskole og fatter hurtigt sympati for hinanden. Måske mere sympati end familierne omkring dem kan tåle. Er der ikke lidt homoerotik at spore?

Pubertetsoprør
Pigerne vil gerne gøre oprør - de er jo i den svære pubertetsalder! Men hvor andre piger i samme alder bare er sure, gnavne og rædselsvækkende, udvikler disse to en helt særlig drømmeverden, hvor deres fortrængte destruktive lyster kan blomstre i fuld udstrækning.

Destruktivitet & had
Paulines stigende had til moderen og alle hendes opsange udvikler sig således til en seriøs plan om overlagt mord. Mystiske legetøjsmænd i fugtigt ler dukker af og til op i drømmeskæret og viser veninderne vejen frem mod total destruktivitet og had.

Grumt tema
"Heavenly creatures" er en både grum og tankevækkende historie. Temaet er selvfølgelig grumt i sig selv, men det bliver aldrig faretruende, aldrig nærgående og ført og fremmest aldrig troværdigt.

Uklart & uvedkommende
Filmens store svaghed er det uklare og uvedkommende sammensurium af udefinerbare scener, som hele tiden maser sig på i en vedvarende strøm af larm, pigeskrig, blod, sved og tårer.
Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Heavenly Creatures

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Sorte engle
Instr: Peter Jackson Prod: Jim Booth  Manus: Peter Jackson, Frances Walsh  Foto: Alun Bollinger  Klip: Jamie Selkirk  Mus: Peter Dasent  
Medvirkende:
Melanie Lynskey (Pauline Parker)
Kate Winslet (Juliet Hulme)
Sarah Peirse (Honora Parker)
Diane Kent (Hilda Hulme)
Clive Merrison (Henry Hulme)
Priser:
AAN, Bedste originale manuskript
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.