Fruen på Hamre (2000)
En bondekone får sin sag for, da hendes mand viser sig at være fjendtlig stemt.
TRAGIKKENS ÆSTETIK
Morten-Korch-filmene:
De røde heste (1950)
Mosekongen (1950)
Det gamle guld (1951)
Det store løb (1952)
Fløjtespilleren (1953)
Flintesønnerne (1956)
Vagabonderne på Bakkegaarden (1958)
Det skete på Møllegården (1960)
Der brænder en ild (1962)
Kampen om Næsbygaard (1964)
Næsbygaards arving (1965)
Krybskytterne på Næsbygård (1966)
Brødrene på Uglegaarden (1967)
De røde heste (1968)
Manden på Svanegaarden (1972)
Fætrene på Torndal (1973)
Sønnen fra Vingården (1975)
Affæren i Mølleby (1976)
Fruen på Hamre (2000)
Genopdagelsen af Morten Korch og hans enorme forfatterskab raserede landet i år 2000. Forfatterens bøger udkom i nye udgaver, og på tv vistes en tv-serie baseret på nogle af de mange fortællinger. Det er et faktum, at bøgernes publikum er af overvejende ældre dato, men tv-serien blev fulgt af underholdnings-hungerende danskere i alle aldre. Korch blev populær igen, hvad enten vi ville det eller ej.
Positivt overraskende
Efter at have prøvet kræfter med Korch på tv valgte Zentropa at producere en biograffilm baseret på Korchs "Fruen på Hamre". Resultatet er i Katrine Wiedemanns iscenesættelse positivt overraskende og udgør en flot og intens tragikkens æstetik.
Gennem ild & vand
Bente bliver frue på gården Hamre, da hendes far dør. Inden da har hun giftet sig efter faderens ønske med den kyniske Gorm. Bente bryder sig ikke om Gorm, men hun ejer et så positivt og gavmildt hjerte, at hun vil gå gennem ild og vand for at få ægteskabet til at fungere. Gorm ønsker kun magten over Hamre, men Bentes viljestyrke skal vise sig at være al modgang overlegen.
Syndflod af ydmygelser
Samtidig går det skidt med søsteren Grethes lykke. Hun blev gift samme dag som storesøsteren med rigmandssønnen Martin. Livet i byen skal dog hurtigt vise sig at være et mareridt, særligt på grund af Martins dominerende mor. Hamre bliver rammen om en syndflod af ydmygelser, der hurtigt ændrer karakter til decideret fysisk og psykisk terror.
Intens stemning
Historien er ligeså banal, som den lyder. Det er jo Morten Korch. Men manuskriptforfatter Vinca Wiedermann har formået at genskabe en iskold, hårrejsende intens stemning, der lægger sig som fugt over hele filmen.
Talentfuldt iscenesat
"Fruen på Hamre" er således talentfuldt iscenesat, så sveden springer frem på panden, og fingrene knuger om armlænet. Scenerne inde i gårdens stuer udstråler en håbløshed uden lige. Lyssætningen er anmassende, og stuerne er så kølige og frastødende, at angsten står malet på væggene. Uret tikker rædselsvækkende højt i baggrunden af en lavmælt, deprimerende diskussion.
Stærke atmosfærer
Den unge instruktør Katrine Wiedemann er god til at forme disse atmosfærer, og samtidig betyder det meget, at kontrasterne hele tiden maser sig på i kraft af den landlige idyl på den anden side af Hamres mure. Det smukke landskab forstærker tragikken elegant.
Fine præstationer
Skuespillet er overvejende godt. Bedst er Bjarne Henriksen som den kyniske Gorm - svedig og ondsindet, fed og frastødende. Men også Bodil Jørgensen er kraftfuld som Bente. I mindre roller ses bl.a. en yderst stærkt spillende Solbjørg Højfeldt, en sjældent set klam Tommy Kenter og Finn Nielsen som ignorant købmand med dårlig mave.
Langt fra idyl
Denne historie må siges at være langt fra idyl, og filmen formår meget vellykket at lægge ekstra vægt på alt det frastødende. Blod, sved og tårer flyder i stride strømme. I en vellykket film som denne tager Morten Korchs tragedier i omsvøb sig egentlig rigtig pænt ud. Slutningen er komisk og lidt plat, men samtidig en rolleombytning, der ikke er helt blottet for humor.
Pressen skrev:
"I Wiedemanns hænder bliver der smurt en god gang kolort, incestuøse moderbindinger og et stærkt kvindeportræt ud over den stråtækte bondeidyl", "Et mislykket forsøg på at forvandle Morten Korch til barsk socialrealisme", "Prætentiøs Morten Korch-filmatisering", "Filmatiseret med dæmonisk dramatik", "En parodi på Morten Korch", "Resultatet er mere sjældent end kønt" og "Det summer af gylle over engen."
Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
© Philm.dk 1992-2024
Fakta om filmen
Dansk titel: Fruen på Hamre- Bodil Jørgensen (Bente)
- Bjarne Henriksen (Gorm)
- Rikke Louise Andersson (Grethe)
- Nicolaj Kopernikus (Martin)
- Tommy Kenter (Grove)
- Solbjørg Højfeldt (Fru Claudius)
- Finn Nielsen (Købmand)
- Kjeld Nørgaard (Ole)
- Claus Strandberg (Lægen)
- Ole Thestrup (Slagter Thomsen)
- Lene Brøndum (Præst)
- Holger Perfort (Claus True)
- Bodil Lassen (Sidsel)
- Benny Poulsen (Justitsråd)
- Erik Wedersøe (Trolle)
- Regitze Estrup (Anna)
- Daniel Walter Deutsch (Køkkenpige)
- Nicole Lea Gelvan (Tjenestepige)
- Henrik Lykkegaard (Mogens)
- Bodil Lindorff (Gamle Mette)
- Aksel Leth (Hans)
- Jens Albinus
- Et angiver en særlig god præstation
- Et angiver en særlig dårlig præstation
- RB-N - Bedste film
- RB-N - Bedste skuespiller (Henriksen)
- RB-N - Bedste skuespillerinde (Jørgensen)
- RB-N - Bedste fotografering
- RB-N - Bedste kostumedesign