4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Shadowboxer
Et par lejemordere, der er næsten mor og søn, plaffer løs uden skrupler, ind til mamy får uhelbredelig kræft og bliver moralens vogter.
FORTÆNKT ACTION
Der var på forhånd én enkelt nysgerrighedens kilde til at se denne amerikanske actionfilm: britiske og som oftest velspillende Helen Mirren i en af hovedrollerne.

Mirren i centrum
Det er i sig selv en nærved ynkelig konstellation at parre Mirren med middelmådige Cuba Gooding, Jr. og en større hær af mere eller mindre jammerlige birolleskuespillere. Det bliver indlysende hurtigt, at netop Helen Mirrens betydning for filmen synes at være plottets eneste egentlige omdrejningspunkt.

Mirren spiller lejemorderen Rose, der sammen med sin ikke-ægte søn Mikey (Gooding) plaffer løs på grumme kriminelle og narkobagmænd uden at blinke.

Indtil en dag Rose får konstateret uhelbredelig kræft, og hendes kræfter begynder at svigte. Godt nok plaffer hun til at begynde med stadig løs, men da hun pludselig står over for en højgravid kvinde til en netop likvideret narkomand, begynder Rose at tænke på dén smag i munden, hun vil have når hun dør - hvis hun plaffer mutter med foster.

Moders sidste vilje
Derfor gør Rose "det eneste rigtige" for en døende lejemorderinde: hun smider sit våben, kommanderer rundt med sønnen og forløser en dejlig lille krøltop. Og efterfølgende får Mikey sin sag for, da den døende Rose insisterer på, at han skal tage sig af den nybagte mor og barnet. Ikke lige hvad den hårdkogte lejemorder havde regnet med! Men moderen skal jo have sin sidste vilje!

Det burde således være klart, at det ikke kun er konstellationen Mirren/Gooding og co., der er patetisk, men også det helt igennem både platte og forudsigelige plot, hvor det flyder med tåbeligheder, der alle skal samle sig omkring den døende lejemorders sygdom og moralske eftermæle.

Dødsorgasmescene
Man kan tillade sig at more sig over filmens gennemført pinlige tilgang til denne sorrig og -glædekonglomerende sovs. Instruktøren Lee Daniels putter rigelig med klister på lydsiden, leger med farver og striber i sine billeder og skaber en af filmhistoriens måske mest ulækre, kvasi-incestuøse, billedoverlappende, dødsorgastiske, klistrede og fortænkte scene, hvis nærmere omstændigheder for en god ordens skyld ikke skal afsløres i detaljer.
Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Shadowboxer

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
2005, USA, Action, 95 min
Dansk titel: contract, The
Instr: Lee Daniels Prod: Lisa Cortes, Lee Daniels, Damon Dash, Brook Lenfest, Dave Robinson  Manus: William Lipz  Foto: M. David Mullen  Klip: William Chang, Brian A. Kates  Mus: Mario Grigorov  
Medvirkende:
Cuba Gooding, Jr. (Mikey)
Helen Mirren (Rose)
Vanessa Fertilo (Vicki)
Macy Gray (Neisha)
Joseph Gordon-Levitt (Dr. Jon)
Stephen Dorff (Clayton Mayfield)
Matt Higgins (Eddie)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.