4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Inspector Morse: The Remorseful Day (tv)
Politiet modtager et anonymt brev, der vedrører mordet på Yvonne Harrison, en sag der blev lukket et år tidligere. Lewis bliver sat på sagen, men Morse vender tilbage efter længere tids sygdom.
SIDSTE SAG FOR MORSE
Uigenkaldeligt sidste episode med Inspector Morse. Uigenkaldeligt. Smerteligt. Smukt.

At have fulgt en stor og stærk serie gennem længere tid er en særlig oplevelse, som ikke tåler sammenligning med almindelige filmoplevelser. Har karaktertegningen som i Morse-serien været detaljerig og personlig, bliver identifikationen total og familiær. Tabet af seriel tryghed bliver smerteligt, så meget desto mere grundet afslutningens tavse og blege ekko, der bevæger dybt.

Smerten i det daglige
Morse-seriens karakteristikum nummer ét har været det afdæmpede; den personlige karaktertegning frem for det actionmættede plot. At komme tæt på personerne og tankerne bag, at opleve smerten i det daglige politiarbejde, at se ud over adrenalinens brusen, når et mord bliver begået, og politisirenen hyler.

En række forskellige instruktører har med respekt for seriens identitet og personernes karakteristika skabt et næsten fuldkommen ligevægtigt smerteligt personligt bånd Morse og tilskuer imellem.

Tænksomme sjæle
Tænksomme sjæle har oplevet Inspector Morse som et familiemedlem, et menneske uden overnaturlige evner; begavet, rolig og umiddelbart kontrolleret men bag facaden ensom og sørgmodig.

Derfor bliver identifikationen total, og sidste sag for Morse et slag direkte i maven - seriens afslutning, og måden den dør ud på, er et tab ikke alene af seriel tryghed, varme og menneskelig oprigtighed - men også et tab af noget uforklarligt personligt, der har ligget dybt, dybt forankret.

Afslutningsepisoden fortæller historien om Yvonne Harrison, der blev myrdet et år forinden, og hvis sag politiet nu genåbner, da de modtager et anonymt brev med nye oplysninger.

Lewis bliver sat på sagen, da Morse stadig ikke er kommet sig helt ovenpå en længere sygeperiode, men Morse er så småt ved at komme på benene og følger i Lewis' fodspor - til assistentens store irritation.

Efterhånden bliver sagen dog så omfattende, at Morse får det fulde ansvar for sagen, og makkerparret kan en sidste gang arbejde målrettet for at løse mordgåden, der bl.a. bringer dem til en slesk universitetsprofessor, der har haft et seksuelt master-and-commander-forhold til den afdøde kvinde - en kvinde som Morse selv nærede en stor respekt og spirende kærlighed for.

Den stærke sjæl
Sætningen "Inspector Morse er ikke mere" er svær at få på sine læber, og man gør det nødigt, men i og med at seriens sjæl er så stærk, at John Thaws karakteristik af opdageren har været så personlig og at stil og stemning har været så gennemgående oprigtig, er tabet og smerten definitiv og tavsheden larmende.
Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Inspector Morse: The Remorseful Day (tv)

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Inspector Morse: Et kors for Morse (tv)
Instr: Jack Gold Prod: Chris Burt  Manus: Stephen Churchett  Baseret på: roman af Colin Dexter  Foto: Chris O´Dell  Klip: Jamie McCoan  Mus: Barrington Pheloung  
Medvirkende:
John Thaw (Chief Inspector Morse)
Kevin Whately (Det. Sgt. Robert Lewis)
Clare Holman (Dr. Laura Hobson)
James Grout (Chief Supt. Strange)
Meg Davies (Yvonne Harrison)
Eddie Webber (Harry Repp)
Anna Wilson-Jones (Sandra Harrison)
Paul Freeman (Frank Harrison)
James Benson (Paddy Flynn)
T.P. McKenna (Professor Sir Lionel Phelps)
Helen Pearson (Debbie Repp)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.